Кога ще ни върнат надвзетите пари за парно и газ?

Бизнес
04.04.2020 | 19:13 ч.
Хората, които ползват отопление на парно и газ, ще си получат надвзетите пари по най-бързия начин, каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, съобщи 24 часа. Той обаче не  уточни какво точно значи във времето "най-бърз начин".
В същото време стана ясно, че се отлага обсъждането на Закона за енергетиката. Депутатите трябваше да заседават в неделя, но са изникнали въпроси, които не могат да бъдат решени до утрешния ден.

 

Поправките трябваше да уредят въпроса с механизма, по който ще се възстановяват надвзетите суми от обществения доставчик "Булгаргаз". Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г. Влизането в сила със задна дата обаче породи редица въпроси.

 

Спорните промени предизвикаха реакции от страна на бизнеса и доведоха до искане оставката на ергийният министър Теменужка Петкова. Според работодателите в България, се има намерение "да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията в България. В момент, когато икономиката е поставена на колене".

 

Промените в Закона за енергетиката предвиждат "Булгаргаз" да връща надзветите суми само като обществен доставчик, а не като търговец на свободния пазар. Измененията бяха приети от Енергийната комисия, след което минаха на първо четене в Народното събрание.

 

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова.

 

мт