КНСБ заплаши с протести заради пенсионирането, кабинетът няма да отстъпи

Общество
14.05.2015 | 08:35 ч.

Правителството няма да отстъпи от предложенията за въвеждане на възраст за полицаи и военни, както и за вдигане на възрастта при всички категории работещиТова стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов пред участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Премиерът се включи в обсъждането на предложението на социалното министерство за провеждане на дългосрочна пенсионната реформа. „Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш, че няма да се вдига възрастта за пенсиониране, няма да се вдигат вноските... Само че при този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, че огромни пари изсипваме в здравеопазването всяка година и в края на краищата се надявам, че след реформата в здравеопазването продължителността на живот ще се вдигне и действително до по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България”, заяви Борисов, цитиран от "Дарик". „Министър Калфин положи огромни усилия да намери възможно най-мекия и плавния вариант за вдигане на възрастта и решаването на проблемите, за да има малки сътресения, така че се надявам от вас на разбиране и отстъпчивост от някои посоки така, както и ние го направихме”, допълни още Борисов.

Премиерът потвърди думите на вицепремиера Ивайло Калфин, че пенсионната реформа в близките десет години ще доведе до спестяване на около милиард и половина държавни пари за пенсии всяка година.

 

КНСБ против, заплашва с протести

 

 

От своя страна КНСБ изрази принципно и категорично несъгласие по промените, касаещи пенсионната възраст. Конфедерацията подчертава, че повишаването на пенсионната възраст ще отдалечи достъпа до пенсия за стаж и възраст за поколения, които вече са понесли мерки с такъв характер и то няколкократно. Особено силно е несъгласието по въпроса за пенсионната възраст сред заетите в тежките и рискови отрасли и дейности (първа и втора категория труд), коментират от синдиката. Профсъюзът отново цитира статистиката на средната предстояща продължителност на живота, че за периода 2000-2012 г. включително бъдещият живот на 61-годишна възраст за жените е нараснала с 1,44 години, а за мъжетена 64-годишна възрастсамо с 10 месеца. За същия период пенсионната възраст по закон за масовата трета категория нарасна с 5 години и 8 месеца, а за мъжете – с 3 години и 8 месеца. На практика, с оглед нарастващите изисквания за стажа, това нарастване е още по-високо. Ето защо към настоящия момент търсенето на повишена ефективна възраст за пенсиониране следва да се обвързва с въвеждане на възраст там, където такава няма. От КНСБ не са съгласни с изравняването на пенсионната възраст за жените в рисковите отрасли с тази на мъжете - това не е съобразено със спецификата на женския организъм, поставен в напрежението и рисковите условия на първа и втора категория труд. Освен това срокът на ранното пенсиониране трябва да се установи на 10 години за първа и 5 години за втора категория труд, преди възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО. На следващо място несъгласието е с отнемането на правото на подземните работници от най-рисковите обекти да се пенсионират при облекчени условия, когато е налице пълна или частична ликвидация на подземния обект, на който работят, както и с промените за определени професии като балерини, балетисти и танцьори.

В коментара си КНСБ потвърждават желанието и готовността на Конфедерацията "за конструктивност и отговорност, и в продължаването на дебата".Но и заявяват, че  ако не настъпят промени по отношение механизмите за достъп до пенсия за осигурителен стаж и възраст и най-вече по отношение на заетите в първа и втора категория труд, съобразени с исканията им, "КНСБ ще предприеме всички допустими от закона действия, за да постигне реализация на желанията и претенциите на хората, които представлява".

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати