Кметът проф. д-р Димитър Стойков: Безработицата в община Плевен намалява

Общество
09.02.2015 | 16:05 ч.

Безработицата в община Плевен намалява и в момента тя е по-ниска от средната за страната с повече от два процента. Актуални данни от Бюрото по труда показват, че около 8,5 на сто от икономически активното население в община Плевен е без работа, докато средно за страната нивото на безработицата е 10,7 %.

Това заяви пред медиите кметът на Плевен проф. Димитър Стойков в отговор на неприятните средни годишни данни за пазара на труда за област Плевен.

Община Плевен прави всичко възможно, за да подкрепи тенденцията към намаляване на безработицата в региона, заяви проф. д-р Стойков и в тази връзка съобщи, че в града се очакват няколко мащабни инвестиции.

На първо място се водят преговори с голям френски инвеститор, които има планове за нов завод. „Надявам се той да оцени по достойнство нашия град, за да построи свой завод тук. В конкуренция сме с други градове, но мисля, че ние имаме своите предимства", коментира градоначалникът.

Мащабна инвестиция готви и местен бизнесмен, като управата на града съдейства с необходимото, за да може да се реализира проектът. Става дума за инвестиция за над 25 милиона лева и разкриването на над 750 нови работни места.

Освен това се очаква за пълния капацитет на новопостроения завод за автомобилни електросистеми да бъдат разкрити до 600 нови работни места. Общината със свой проект е построила шест къщички за деца, лишени от родителски грижи, и така е разкрила още 94 работни места, отчете градоначалникът.