Кметът на община Червен бряг с благодарствено писмо до екоминистъра за извозването на 20 тона опасни препарати

Общество
07.08.2020 | 18:48 ч.

Кметът на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до министъра на околната среда и водите. В него градоначалникът на Червен бряг благодари на министър Емил Димитров за навременните действия за обезвреждане на загробените препарати за растителна защита в землищата на гр. Койнаре и с. Радомирци.

В последните месеци темата за боклука в Червен бряг бе във фокуса на националните медии и разследващите органи. Наред с тоновете загробен опасен отпадък, открит в землищата на Пети квартал и с. Рупци, тези дни, след проверка на екоминистър Димитров и зам. главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева, на дневен ред бе поставен още един екологичен проблем – откритите десетки тонове опасни пестициди в Койнаре и Радомирци. Отровите са заровени там още през 90-те години. Те създават риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което изисква незабавна реакция от страна на компетентните органи. Наложи се кметът да се обърне за съдействие към народния представител инж. Пламен Тачев и да изиска спешна реакция от страна на Екоминистерството.

В резултат на взетите в оперативен порядък мерки и осигурените средства от МОСВ днес, 7 август, бяха извозени 16 тона от опасните препарати за растителна защита, загробени в местността Дола в гр. Койнаре и 4 тона от препаратите, открити в м. Мерата в с. Радомирци, съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг.

Припомняме, че един от акцентите в предизборната програма на д-р Цветан Костадинов бе ЗА ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ОБЩИНА.

„В ситуация на извънредно положение, когато всички дейности са сведени до това да се ограничи разпространението на Covid – 19, отделянето на опасните отпадъци от останалия поток и тяхното специфично съхранение са част от основните мерки, които са необходими за предотвратяването на заразата”, коментира д-р Цветан Костадинов и благодари още веднъж за оказаното съдействие на народния представител инж. Пламен Тачев.

 

 

Още по темата

Коментирай