Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов: Първи заразен от общината, вземат се мерки за ограничаване на разпространението

COVID-19
23.03.2020 | 18:51 ч.

Кметът на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов  излезе с актуална информация от Общинския оперативен щаб за епидемиологичната обстановка в общината.

Мерките, които са предприети в първите 7-10 дни, са обхващане на всички, идващи от чужбина, и поставянето им под карантина. 123 души са под карантина – от тях 59 под задължителна, а другите – под доброволна.

Има първи случай на заразен с коронавирус в община Червен бряг – гражданин на Плевен с адрес в с. Телиш. След първия сигнал в събота от кмета на селото от Оперативния щаб са предприели мерки – карантина за контактните. Вчера са потвърдени резултатите. Сега заразеният е под задължителна домашна карантина.  Контактите му са проучени – те не са големи, предприети са мерки от РЗИ, епидемиолог, ОУ и РУ на МВР за контрол на ситуацията.
От  информация във фейсбук на кмета на Телиш Нели Дакова в селото 11 души, завърнали се от чужбина, са под карантина.

Кметът на община Червен бряг Костадинов апелира за гражданско поведение - когато граждани се обаждат за някой новопристигнал от чужбина, веднага с полиция и инспекторат се проверява и се вкарва в доброволна или задължителна карантина в зависимост от ситуацията.

Кметът информира, че като оперативен щаб и община са готови – с предпазни средства, дезинфекционни препарати. Без прекъсване работи общинска администрация, общинска болница, спешна помощ, семейни лекари.

Вземат се мерки за дезинфекция и подпомагане на службите Бюро по труда, „Социално подпомагане”, пощи.

Кметът на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов уверява, че община Ч. бряг има ресурс. Има и дарения – над 7 000 лв., които ще бъдат за предпазни средства, насочени от Оперативния щаб, където има нужда. Ако има желание за помощ, в Общината са подготвили договори за дарения.

Чак след 20 дни може да се коментира за сваляне на строгите мерки, забраната за посещения на паркове и градинки. Дотогава, смята Костадинов, ситуацията ще е динамична. Звената на инспектората и на МВР са много натоварени, кметът апелира за подпомагане на тяхната дейност.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати