Китаристи от 15 държави идват в Плевен за Първи международен фестивал

Общество
19.11.2015 | 16:46 ч.

Първи международен фестивал на китарата събира в следващите дни в Плевен над 100 китаристи от 15 държави. Уникалният по рода си музикален форум ще се проведе от 25 до 30 ноември и включва поредица концерти и музикални класове, обявиха пред медиите неговите организатори от сдружение „Изкуството до мен” Николай Михайлов, Милена Грамова и Момчил Минков. Техен партньор в начинанието е читалище „Лик” в лицето на Катя Божикова. На пресконференцията бяха огласени и подробности за участниците и програмата на събитието.

 

Първият международен фестивал на китарата е посветен на 55-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен, съобщи Николай Михайлов. В зала „Божко Шойков“ на училището ще бъдат и всички големи концерти в рамките на фестивалните дни. Входът за всички концерти ще бъде свободен, уточниха организаторите.  Във феста са потвърдили участие 146 инструменталисти от 15 държави - България, Австрия, Гърция, Кипър, Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина, Швейцария. Откриването на фестивала е на 25 ноември, сряда, с концерт от 19 часа в зала „Божко Шойков“.

 

Участниците ще се състезават в три жанрови категории с подкатегории  за музикални школи и училища. Акцентът ще бъде  върху класическата китара, където ще бъде връчена и една голяма наградапрофесионална лютиерна класическа китара на стойност 4 000 евро. Общият награден фонд на фестивала е 12 500 лева. Освен конкурсната част, където са предвидени редица концерти, програмата включва и шест майсторски класа. Те ще се водят от утвърдени имена - това са Нено Мунитич /Хърватия/, Ливиу Георгеску /Румъния/, Дарко Багески /Македония/, Росен БалканскиСофия, Стела Динкова - Пловдив и Екатерина Икономова. Предвидени са и четири фестивални вечери с концерти на професионални изпълнители - банда „Дел Падре“ - България, Георги Василев, Зоран АничСърбия, Боян Дойчев. Гала концертът и награждаването на победителите във фестивала ще бъде на 29 ноември от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев“.

 

За фестивала в Плевен идват и редица интересни гости, сред тях са петима лютиери на китара, които ще представят тук своите инструменти, ще им и щанд на фабрика за китари и на издателства.

Първият международен фестивал на китарата в Плевен се провежда със съдействието на редица дарители и със средства, събрани по време на благотворителни китарни вечери.