„Кармина Бурана” на плевенска сцена

Култура
11.06.2019 | 12:52 ч.

Снимки

Мария Цветкова-Маджарова – сопран

Александър Крунев – баритон

 

 

На 7 юни в Летния театър на парк „Кайлъка” много плевенчани и гости на града имаха щастието да чуят и видят едно от най-популярните произведения на 20-и век, което 82 години след премиерата му (8 юни 1937) триумфира в цял свят. Плевенската филхармония с подкрепата на община Плевен представи забележителната кантата „Кармина Бурана” от немския композитор Карл Орф. Тя бе предшествана от фрагмент от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра” на Рихард Щраус, „Утро” и „Пещерата на горския цар” от първата сюита „Пер Гинт” на Григ, „Превземането на Рая” от филма „1492-ра” от Вангелис и популярната „Фарандола” от сюитата „Арлезианката” от Бизе, които естествено подготвиха публиката.

 

За първи път в Плевен кантатата „Кармина Бурана” е представена в концертно изпълнение през 1999 година под палката на маестро Георги Нотев. (На 15 юни 2012 тя е представена сценично в парка на Регионалния исторически музей под палката на маестро Григор Паликаров.) За да се представи на 7 юни, обединиха усилия няколко института: Плевенската филхармония, Общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, хор от Русенската опера с диригент Стилияна Димитрова, хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска, балетна формация на читалище „Съгласие” с ръководител Маня Николова и солистите: Мария Цветкова - Маджарова – сопран, Андрей Найденов – тенор, Александър Крунев – баритон. Огромният изпълнителски състав сътвори запомнящ се спектакъл под палката на маестро Найден Тодоров и режисурата на Надя Христозова.

Изключителната изобразителна сила на „Кармина Бурана” и многообразието от образи, представени със средствата на музиката, театъра и танца, привлякоха многобройна публика от различни възрасти. Маестро Тодоров владееше перфектно звуковата материя и с вещина, лекота и увереност водеше оркестъра, хора и солистите. Подчинени на всеки негов жест, всички участници в този впечатляващ спектакъл интерпретираха вдъхновено и стилно творбата, разкривайки нейната същност.

Поетическият сборник от ХІІІ век „Кодекс Буранус” (Codex Buranus), послужил за текстова и драматургична основа на произведението на Карл Орф, съдържа светски песни за вино, жени и любов, изпълнявани от трубадури и минезингери (средновековни странстващи певци и поети). Субтитрите на български език (превод Димо Дешев) улесниха публиката при възприемане на съдържанието, в което вечните теми за любовта, смисъла на религията и морала се преплитат с бляскав хумор и безпощадна сатира. Историческите, поетичните и културните аналогии с епохата на Римската империя великолепно кореспондираха с естествения декор – скалите на красивия плевенски каньон. От сцената под звездите в Летния театър струеше енергия и виталност, заложени в творбата на Орф. И може би хората, които са били предубедени или за първи път присъстват на живо на „Кармина Бурана”, останаха очаровани, преживяха нещо изключително. Видимо доволни, те възнаградиха участниците във вълнуващия спектакъл с десетминутни аплодисменти. Без съмнение концертът на Плевенската филхармония от цикъла „Сцена под звездите” дълго ще се помни и ще остави ярка следа в културния живот на града. (На 10 юни Плевенската филхармония представи „Кармина Бурана” и в град Ямбол.)

Августина СЕРАФИМОВА

 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати