Камък в блатото, или как -не?- се борим с корупцията

Общество
23.10.2015 | 11:03 ч.

Стоица АРГИЛАШКИ

 

Джовани Кеслер, генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), който бе на посещение у нас, сподели: "Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем".

Така, като се замисля върху посланието на шефа на ОЛАФ, си казвам, че българите всъщност сме много наясно какво се иска от нас като европейци, но предпочитаме да контрираме типично по български (не)европейското поведение в Общността, където всички са равни, но едни са по-равни от другите, т.е.-от нас. Не сме били „светнати” достатъчно, че разходите и приходите ни са под постоянен контрол, затова било необходимо това да стане достояние на всички, които се опитват да крадат. Така сме щели да имаме и възпиращ „инструмент” срещу корупцията.

Няма нищо подобно. У нас всичко е под общия контрол на „законните кражби”. Не е нонсенс, точно така е, защото ние владеем майсторлъка на балканската корупция почти до съвършенство. Ако Падишахът ни гледа от някъде, със сигурност ще му е кеф да вижда как наследниците на някогашната послушна рая, сега са непослушни европейци. А рушветчийството е другото име на държавността им, която иска да се пребори, но не знае как, с това отрицателно явление. На публичен дебат за корупцията, с участието на мистър Кеслер, вечно мрънкащата виц.премиер Мег. Кун. каза, че ние наистина много изоставаме от битката с корупцията. Тя може и да е забравила, но от парламентарно представените партии помнят как на едни предишни избори нейната бутикова партия (на Мег. Кун.) искаше да изтръгне корупцията, просмукала държавата заради вожда на формированието ГЕРБ…Искаше, но тогава изобщо не влезе в парламента.

Както си му е редът, мистър Джовани (Кеслер) се срещна и с Началството Б.Б., който го увери, че защитата на финансовите интереси на ЕС е в наш общ интерес с ОЛАФ. Какво друго да му каже мин.председателят, след като има такъв виц.премиер.

Не знам как се чувствате вие през последните 25 години, но аз лично имам усещането, че се намирам в блато. И все пак, не хвърляйте камък в блатото. Казвам Ви го не защото се страхувам, че ще ме уцелите, а защото може да се оцапате, понеже то е пълно с…едни неприятни неща и после, ако Ви опръска, много мирише.

А иначе, от високата обществена трибуна

на Флагмана на свободната преса в Града на свободния дух и днес ми се иска да Ви попитам: КОИ СА ПЪРВИТЕ ТРИ НЕЩА, С КОИТО НИЕ- БЪЛГАРИТЕ, СЕ ОТЛИЧАВАМЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ?

Ваш: St.Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg