Как да свием бюджета през януари?

Общество
20.01.2020 | 17:16 ч.

След коледните и новогодишните празници, след подаръците, късметите и шампанското идва момента на януарското отрезвяване и челен сблъсък с реалността. Най-често ситуацията е, че парите няма да стигнат до края на първият месец на годината, или както се казва остава повече месец, отколкото пари. Това коментира Деян Василев, изпълнителен директор в MoitePari.bg в предаването 100% будни по БНТ 1.

В такива ситуации сме изкушени да прибегнем до теглене на кредит - овърдрафт по банковата ни сметка, потребителски от банка, да усвоим лимита на кредитната ни карта или в краен случай да изтеглим бърз кредит.  За съжаление, тегленето на кредит за покриването на текущи / ежедневни разходи ни вкарва в една омагьосана спирала на задлъжняване, от която много трудно може да се излезе. Лихвите и таксите по кредитите за текущо потребление се превръщат в постоянна финансова тежест и ежемесечно изяждат част от доходите ни.

Какви са начините да излезем от такъв омагьосан кръг? 


1) Да започнем да си съставяме месечен бюджет по пера, и да следим как харчим спрямо бюджета - като записваме всеки разход.  Има десетки безплатни приложения за бюджетиране и следене на разходите (повечето са на английски).  Без бюджетиране - няма проспериране, защото иначе не знаем в каква посока се движим.

2) След като си съставим бюджет, да атакуваме безпощадно разходите, които са разточителни и където бихме могли да генерираме спестявания.  Това най-често се отнася за избираемите разходи - ресторанти, вместо сготвена храна вкъщи, забавления и т.н. Правим ли скъпи уикенд преживявания, които на този етап не можем да си позволим (все пак има време до летните отпуски)? Оптимизирани ли са разходите ни за облекло, транспорт, обзавеждане, квартира. 

За съжаление, тегленето на кредит за покриването на текущи / ежедневни разходи ни вкарва в една омагьосана спирала на задлъжняване, от която много трудно може да се излезе.


3) Да избягваме тегленето на кредити за покриване на текущи разходи или ако вече сме го сторили - да обединим задълженията си на максимално ниска лихва. Като цяло изборът е - можем ли да живеем по-скромно, но да ни остават пари в края на месеца (собствени спестявания), или искаме да бъдем принудени да живеем по-скромно от вноските по кредитите, които сме изтеглили. Във вторият случай спестяванията си даваме на банката под формата на лихва. 

4)  Да си осигурим допълнителни доходи. Това можем да сторим като си намерим втора допълнителна (почасова) работа, дори и временно, за да изкараме допълнителни доходи.  Да увеличим усилието си на работното място и да получим желаното повишение или да изкараме допълнителни доходи под формата на бонуси и комисионни. При всички положения, ако започнем да бюджетираме личните си финанси и се опитаме да въведем ред, ще получим и по-голяма мотивация за увеличаване и на приходите. 

В обобщение мерките, които можем да вземем са: 

1. Водене на месечен бюджет (най-добре заедно с партньора, за да е общо намерението за спестовност) 

2. Намаляване на избираемите ни разходи 

3. Обединяване на задълженията (с цел по-ниска вноска на по-ниска лихва)

4. Започване на втора работа (дори и временно), за допълване на доходите

Вместо заключение, можем да кажем, че е най-добре да не се достига до финансова криза през януари. Това е възможно ако целогодишно планираме финансите си по-добре, следим бюджетите и месечните си разходи, предварително натрупаме авариен фонд, съберем средства за подаръци и екскурзии и не харчим отвъд възможностите си.  Така, макар и по-скромно не бихме страдали от финансов махмурлук през януари.

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати