Как да предпазим кожата си през зимата?

Лайфстайл
10.01.2020 | 18:30 ч.

Как да предпазим кожата си през зимата от студа, вятъра и снега съветва д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Смяната на по-дългите и топли дни с по-къси, по-студени и по ветровити през зимата, са стрес за организма и шок за кожата. Тя става по-чувствителна и по-груба, появяват се зачервявяния, залющвания, понякога се усеща парене и дразнене.

В кожата ни има т.нар рецептори за различни видове дразнения (механични, физични , химични.) Такива са студовите рецептпори. Те са повече от рецепторите за топло и са разположени малко по –повърхностно. Ниските температури през зимата дразнят тези рецептори, в резултат на което се изпращат сигнали до централната нервна система и се повишава афинитета на адренорепторите към норепинефрина ( хормон, който се отделя при стрес) .Това довежда до свиване на съдовете и намален поток на кръв към тъканите в дисталните части на тялото.

В стремежа си да избягаме от студа през зимата постоянно излагаме кожата си на стрес, като например вземаме по-често и по-горещи душове, с които целим да се стоплим. Ниските температури довеждат до отделяне на по-малко мастен секрет от жлезите в кожата, а по-горещите душове - до отмиване на повърхностния липиден слой, който предпазва кожата ни. 

Тази комбинация намалява защитна функция на кожата, която играе ролята на естествена бариера на организма спрямо вредни фактори на околната среда. В сезона на любителите на зимните спортове, ските и сноуборда, слънцето също е неприятел на кожата. То е причина за появата на различни видове доброкачествени и злокачествени образувания по кожата. В комбинация със снега, който отразява слънчевите лъчи, често при скиори и сноубордисти се наблюдават изгаряния по откритите части на тялото, не по-леки от тези, които стават на плажа. Затова, когато сме в планината да използваме слънцезащитни кремове, съветва д-р Кантарджиев. 

Студова алергия

Студеният вятър, така както ниските температури напоследък, се свързват с така наречената сред пациентите студова алергия или по-точно студова уртикария. Това е едно заболяване, което е свързано с появата на бързопреходни силно сърбящи лезии по кожата най-вече на откритите части на тялото след излагане на ниски температури, студен вятър или студена вода. Тези фактори действат като дразнители, довеждащи до разрушване на едни клетки, наречени мастоцити, в резултат на което се отделят вещества, които причиняватвъзпаление.

Тази уртикария е често срещана при деца и жени и е втората по-честова уртикария причинена от физикални фактори. За съжаление лечението й е предимно превенция или избягване на ниските температури, ветровити зимни дни и студени басейни и душове. Важно е да се знае, че при различните хора праговата температура, която причинява появата на тези сърбящи уртики, е различна. При едни това може да е 14 градуса, при други 16 и т.н , но вече съществуват модерни методи за измерване на тези температури и диагностика на заболяването.

За какво да внимаваме през зимата?

През зимата е добре да избягваме рязката смяна на студено и топло. За предпочитане е душовете да бъдат с хладка вода, отколкото гореща и да не бъдат много чести.  Добре е да избягваме антибактериални сапуни, които допълнително изсушават кожата. За предпочитане е употребата на различни видове душ олиа, не само при хора с атопичен дерматит, а при всички типове кожа. Да се използват хидратиращи и едновремно омазняващи кремове, особено за кожата по тези части от тялото, които са изложени на студ и вятър. Кремове съдържащи ланолин, вазелин намаляват трансепидермалната водна загуба. 

Важно е не само за дамите, но и господата да използват защитни балсами за устни, тъй като студът честно причинява напуквания в областта на устните. В затворените помещения средствата за отопление, особено климатиците, допълнително изсушават въздуха. Двата фактора допринасят за дехидратацията на кожата.

Акеничната кожа по принцип е кожа, за която трябва да се полагат повече грижи от колкото за нормалната. Това е и причината през зимата тя да понася по-тежко негативното вляние на ниските температури. Обикновено мазната и акенична кожа се третира с измивни гелове и локални средства, които целят нейното изсушаване. Студения въздух обаче в комбинация с такива локални агени каквито са салициловата киселина, бензоил пероксида, локални ретиноиди, довеждат до силно раздразнения на кожата на лицето, залющвания и зачервявания. 

Поради това е по-разумно едно превключване от измивните гелове към по-щадящи средства и към хидратиращи кремове.

Сухата кожа през зимата – също трябва да се използват хидратиращи и омазняващи кремове и поне 2 литра вода на ден. През зимата не е препоръчително да използваме прекомерно антибактериални сапуни, т.нар кисета и много гореща вода. Изборът на козметични процедури, химически пилинги трябва да бъде съгласуван с дерматолог,  пояснява още специалистът от ВМА.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати