Кабинетът "Ципрас" май ще спечели отстъпки от ЕС за Гърция

Свят
04.02.2015 | 17:55 ч.

 

Новото гръцко правителство е на път да спечели известни отстъпки от Европейския съюз, коментират наблюдатели в Брюксел след днешното посещение там на премиера Алексис Ципрас. Той разговаря с председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. От срещите не последваха  конкретни решения, но заявената обща воля за компромис даде повод за оптимистични прогнози. Това предаде кореспондентът на БНР в Брюксел. След разговорите с председателя на Европейската комисия, не последва и изявление на Жан-Клод Юнкер не последваха изявления и журналистите останаха да търсят знаци в начина, по който двамата се прегърнаха и разцелуваха за „добър ден”, след което Юнкер отведе госта за ръка към кабинета си.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц определи европейското турне на гръцкия премиер като ясен сигнал за диалог: "Това е един премиер, който се бори за европейско сътрудничество, а не за отделяне на Гърция. Това е един много силен и добър сигнал, който подкрепям с все сърце, и съм оптимист за днешната ни среща, трябва да намерим път за компромис".

За компромис говори и Алексис Ципрас, подчертавайки, че иска уважение към суверенитета на гръцкия народ, и декларирайки респект към правилата на Евросъюза. Не искаме да чупим рамката, а да я коригираме и да намерим решение вътре в нея, заяви Ципрас, и добави, че е оптимист за крайния резултат: "Знам много добре, че историята на Европейския съюз е история на несъгласия, които  накрая водят до компромис и съгласие. Ние имаме волята да работим в тази посока, за да намерим взаимноприемливо споразумение и компромис за общото ни бъдеще".  Ципрас каза това, след като вече се беше срещнал и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По-късно, в писмено изявление, Туск определи разговора като честен и открит, и подчерта, че решенията ще се търсят с преговори в Еврозоната. Тези преговори, по думите му, ще са трудни, и ще изискват и решителни усилия от страна на Гърция.