Извънредно: Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли!

COVID-19
24.06.2020 | 10:58 ч.

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това стана ясно в началото на днешното заседание на Министерския съвет. Информацията обяви премиерът Бойко Борисов и кратко даде думата на здравния министър: "Ананиев!"

Той обясни, че по негово предложение се прави удължаването на епидемичната обстановка, не само заради последните данни, но и на база задълбочен анализ на седмична база за развитието на болестта.

"Данните за последните четири седмици показват, че след 9 юни има значително завишавaне на отчетените бройки на носителите и болните от COVID-19", обясни пред колегите си от кабинета Кирил Ананиев.

Някъде по това време премиерът се усети, че отново е без маска на закрито и си я сложи, след като заради посещението му в Рилския манастир без предпазни средства сата ясно, че той и медиите, ще бъдат глобени с по 300 лева. Всички министри бяха стриктни в носенето на маски.

Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000. "Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличени и на броя на заразените лица медицински персонал - 371 човека, това са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия в лечебните заведения, за да ги съхраним, коментира здравният министър.

През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента. Това е забрана за влизане на територията на страната, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа. Ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", подчерта Ананиев.

Още по темата

Коментирай