Извънреден брифинг в МС: Няма радиация от АЕЦ "Чернобил"

Общество
20.04.2020 | 22:58 ч.

 

Извънреден брифинг бе свикан тази вечер в 23 ч. в Министерски съвет. В него участваха шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.

"Причината за извънредната пресконференция в разнороден състав е, тъй като се появиха слухове за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори в Украйна, близо до Чернобил, и във връзка с промяна на времето, а именно североизточен вятър и  валежи. Носят се масово твърдения в социалните мрежи, че това би заплашило здравето на българите", заяви ген. Мутафчийски.

Гл. комисар Николов заяви: "Прословутият пожар избухна на 4-ти април и обхвана няколко стотин декара гора. Той обаче вече е погасен, повече от 70 часа. Наистина искам да се присъединя към генерала, получих много обаждания, заради което предложих на премиера да направим тази пресконференция. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0,08 до 0,40 микросиверта за час", посочи още главен комисар Николов.

Нивата на радиация са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени от уредите, заяви проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Молдова и Румъния. Знаем какво става и няма никаква опасност в момента, добави той.

Всички експерти бяха категорични, че опасност за здравето на населението в България няма.

 

  

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати