Изтеглиха темата за матурата по БЕЛ

Общество
01.06.2020 | 08:44 ч.

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература - БЕЛ, в 12-и клас.

Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

Изпитният вариант беше генериран преди минути в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Общо 48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който започна днес от 9.00 часа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Зрелостниците трябва да носят в училищата документ за самоличност - лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати на изпита, учениците в 12-и клас е необходимо да представят служебна бележка - на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят и химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Учениците ще бъдат допуснати в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, но без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра. 

Още по темата

Коментирай