Изложба за 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция гостува в Плевен

Общество
12.02.2019 | 16:16 ч.

Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" гостува от 11 февруари и в Плевен. Експозицията бе открита в ХГ „Илия Бешков“ от областния управител Мирослав Петров в присъствието на редица гости, сред тях народни представители от 15 МИР, представители на местни институции и структури, на културни институции, граждани и медии. От името на местната власт откриването уважиха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът на общината Георг Спартански.

В резюмето си към изложбата областният управител Мирослав Петров отбеляза, че организатори на изложбата са Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви”. „Търновската конституция полага основите на модерната българска държавност. България се сдобива с основен закон, който по своята демократичност се равнява на най-напредничавите европейски конституции. Търновската конституция осигурява пълноправното влизане на възродената след толкова столетия българска държава в европейския свят”, каза при откриване на изложбата областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че посетителите ще имат възможност да проследят хронологията на събитията посредством документи, снимки и дневници от заседанията, проследяващи работата на Учредителното събрание.

„16 април 1879 година е събитие, което, макар и оставащо встрани от фокуса на общественото внимание, бележи първата важна историческа стъпка на свободна и демократична България”, обърна се към присъстващите народният представител Владислав Николов. „То заслужава да бъде отбелязвано редом с честването на Освобождението, Съединението и Независимостта, защото с приемането на Търновската конституция младата българска държава се сдобива с новаторски и изключително прогресивен за времето си основен закон”, каза още Николов. Той определи като щастливо съвпадение факта, че изложбата гостува в Плевен точно на 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание, което започва своята работа на 10-и февруари 1879 година. „Уверен съм, че експонатите ще привлекат интереса на широк кръг от хора”, каза Владислав Николов.

"Считам за изключително, че откриваме изложбата в Плевен точно на датата 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 - 16 април 1879). Като председател на Общинския съвет не мога да не отбележа този факт. Радвам се, че точно на тази дата експозицията се показва за първи път в нашия град. Тази изложба разказва за един важен и преломен момент в българската история - момента, в който модерната българска държавност има своя първи основен закон и това е Търновската конституция“, сподели и председателят на местния парламент Мартин Митев.

В 40-те винилови табла, съставляващи изложбата, са показани протоколът за откриването на събранието с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

Изложбата за 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще остане в Плевен до 18 февруари, след което на ротационен принцип ще отпътува за гр. Русе.