Иван АЛЕКСАНДРОВ – кмет на село Милковица, община Гулянци: Пътят е първото нещо, което виждат хората

Общество
14.04.2019 | 19:01 ч.

 

В Милковица духовете на местните хора отново са неспокойни. Едно начинание от миналата седмица привлече вниманието. Започна строителството на нови пътища от програмата на общината и изпълнението на нов проект. Става дума за ремонт на пътя от Милковица до Шияково, който е някъде около 2 км и нещо. Към този ремонт, който е по европейски проект с участието и на Общината, се включват и пътищата – Гулянци (от жп прелеза между Милковица и Гулянци) до село Крета, както и отсечката от Крета до излаз на пътя Гулянци – Брест. Стойността на строителството, реконструкцията и рехабилитация на съществуващите три пътни отсечки и съоръженията и принадлежностите към тях е общо 5 866 499.91 лева. Първият пътен участък по проекта започва от главния път между Гулянци и Брест, продължава през землищата и свършва при разклона на с. Крета. Вторият път започва в с. Милковица и продължава до с. Шияково с излаз на главния път през Ленково за Плевен. Третата отсечка започва от индустриалната зона на Гулянци по пътя за Шияково и продължава до с. Крета.

 Трите пътя - предмет на инвестицията, правят директна транспортна свързаност с пътища от републиканската пътна мрежа и обслужват населението на гр. Гулянци, с. Крета, с. Милковица, с. Брест и с. Шияково. Въпреки че към момента те са в много лошо състояние, на места дори непроходими, след ремонта значително ще съкратят пътя на хората от тези населени места до областния център. Освен това ще служат за отбиване на движението на големите камиони и селскостопанска техника, като по този начин ще се облекчи трафикът по основните пътни артерии и централните градски части.

Работата по проекта трябва да приключи до януари 2020 година.

Както се разбира от информацията, тук не става дума за ремонта на пътя от републиканската мрежа Никопол – Оряхово, и по-конкретно за отсечката Милковица – Сомовит. Както е известно, този ремонт се очаква от години и все още проблемът не може да бъде разрешен.

Всъщност от инфраструктурата на Гулянската община само тази част остана неремонтирана. А тя е най-натоварена, тъй като всички пътища водят към пристанището в Сомовит, минавайки през три села, съвсем близо едно до друго. От доста години този въпрос се поставя, вземат се решения, правят се копки и представителите на изпълнителната власт неведнъж са обещавали, че въпросът ще бъде решен. Кмет на селото Иван Александров дори пази за спомен и обещанието на министър Милен Велчев, който се е подписал на кирката, с която прави първата копка тук през 2006 год.

Срещнахме се с господин Александров, за да разберем дали е дошло най-после времето, когато ще се направи ремонт и рехабилитация на този пътен участък.

- Не бива да изпадаме в заблуждение – казва кметът Александров, - че е дошъл краят на нашите мъки. Сега ще се ремонтират тези странични пътища, което е много важно за осигуряване на добра комуникация между селищата в общината, което става и с участието на Община Гулянци и изпълнението на европейски проект за рехабилитация и ремонт. Но наред с това ние гоним и главната цел – пътя Милковица – Сомовит, който по документация се води ТВМ 2011 и неговият ремонт трябваше за последно да започне още през 2017 год. на 20 април. В интерес на истината от десетина дни тук са геодезисти, които замерват състоянието на асфалта и вземат други данни, да намерят опорни точки, да измерят денивелацията. Надявам се този път ремонтът да започне. Макар че много стартове сме видели, много кирки са правили първа копка и много менчета се лисваха за сполука. Още през 2006 г. наистина се направиха първите стъпки към решаването на този проблем. На входа на село Милковица тогава се струпаха тежки машини, дойдоха и специалисти, започна се... но дотам свърши всичко. Сега имам оптимизъм, че нещата ще бъдат решени. Иначе започваме отново с обществено недоволство.

Засега започнахме с рехабилитация и ремонт на пътя Милковица – Шияково. Този път е около 2,5 км, настлан с асфалт. На територията на Милковица това са 1400 метра и на практика стига до края на селото. Около милион и 600 хиляди са за нас при този ремонт. На практика това са последните пътища от общината, които не са асфалтирани. Ремонтът трябва да завърши до два месеца, а за целия проект времето е три месеца.

Ще използваме възможността да насипем с трошен камък 9 улици и ще бъдат изразходвани 15 хиляди лева. Улиците са „Витоша“, „Орлица“, „Тулча“, „Веслец“, „Преслав“, „Победа“, "Беласица“, „Охрид“, “Гурко“ – аз ги знам и по метраж, защото Милковица има близо 40 км улици. Ще бъдат насипани с 558 тона трошен камък, изравнен с грейдер, и след това валиране.

- Кмете, остава ви голямата битка за ремонта на пътя от Милковица до Сомовит. Имате ли надежда това да стане през тази година, или се готвите за нови обществени негодувания?

- Проблемен е този път. Нашите хора са готови и казват – кмете, ако и този път не стане, пак се вдигаме. Ние сме две хиляди души и заслужава да живеем нормално. Имаме самостоятелна детска ясла, самостоятелна детска градина, училище до седми клас. Сменили сме дограма на детските заведения, асфалтирам тази година площадката пред училището. Но с отлагане във времето нарастват и финансите за големия ремонт на пътя. Сега ще отидат към десет милиона лева. Между другото това е много съществено за вида на селото ни, за самочувствието на хората, защото, влизайки в селото, хората първото нещо, с което се запознават, е пътят. Може други подробности да не научат за Милковица, но като видят пътя, веднага си правят заключение какво е селото, местната власт, общината, областта. Това трябва да се има предвид. Отсечката Милковица – Сомовит най-после трябва да бъде ремонтирана и не търпи отлагане. Аз от 2007 година съм кмет и се свършиха много добри и полезни неща за живота ни тук, но като че ли ремонтът на този път ще ни вдъхне самочувствие, че не сме забравени “от бог и цар“, както се казва. Стане ли този път, ще боядисаме бордюрите, ще украсим алеите с цветя. Ремонтирали сме и църквата, но въпреки това... Хората сега негодуват, че не могат да стигнат нормално и навреме до областта и околните градове. Защото заради лошия път намаля трафикът на автобусите до нашето село, до Никопол, до общинския център. Пътят – това ни е болката. Ремонтира ли се, ще я помним тази година!

 

Димитър СТОЙКОВ

с. Милковица – Плевен, април

 

 

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати