Историческият музей представя „Жената и модата през XX век”

Общество
13.05.2015 | 14:41 ч.

Моден спектакъл под открито небе „Жената и модата през XX век” и четири атрактивни изложби очакват тази година посетителите на Европейската Нощ на музеите в Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен. Традиционната проява е на 16 май /събота/ от 19.00 ч. От музея се включват в инициатива за 10-та поредна година. За програмата в събота вечер подробности разкриха от РИМ-Плевен.

Началото ще бъде поставено в 19 часа, когато в музея ще отворят врати четири изложби, съобщи директорът му Владимир Найденов.

Първата експозиция е „Запазени реликви“. В нея ще бъдат показани културни ценности, спасени от иманяри с помощта на служители на БОП и плевенската полиция.

Втората изложба е на тема „Ад Путеа 2014“. Тя ще съдържа снимки от археологическо лято на исторически обект край с.Рибен, община Долна Митрополия. Ще бъдат показани и любопитни находки, които вече са преминали процеса на рестраврация.

Третата изложба е „Изрисувано с игла“. В нея плевенчанката Дора Петрова  ще представи над 150 гоблена, които вече са предизвикали интерес и в други градове на страната.

И четвъртата експозиция - тя носи названието „Видни плевенски възрожденци“ и ще бъде с лични вещи и снимки на две исторически личности - Данаил Попов и Коста Хаджипакев.

Изложбите „Запазени реликви“ и „Ад Путеа 2014“ ще могат да бъдат видени в РИМ - Плевен само в Европейската Нощ на музеите. Докато останалите две ще останат в музея и след това, обясни Владимир Найденов. Изложбата „Изрисувано с игла“ ще остане в рамките на седмица - до 22 май, а „Видни плевенски възрожденци“ - до края на юни.

 

Кулминацията на тазгодишната Нощ на музеите в РИМ - Плевен ще бъде дефилето „Жената и модата през 20 век“. То ще бъде под открито небе и ще започне в 21 ч. Интересни факти за него разкриха Нели Дакова от РИМ - Плевен и Георги Ангелов - режисьор и автор на спектакъла. Идеята е чрез тенденциите в дамското облекло да бъдат проследени обществените промени през годините. По време на дефилето манекени от Плевен ще представят над 90 тоалета от различните периоди, като всички дрехи са от фонда на РИМ-Плевен. Част от облеклата от онези години са били доставени за заможни дами директно от модните къщи в Париж и Виена, а други - дело на плевенски майстори, но шити от вносни платове. В спектакъла ще бъде отделено внимание и на първия плевенчанин, наложил европейска мода в града. Това е Георги Друмев, който е завършил Академията в Дрезден, след което 1886 г. се завръща в родния Плевен и открива тук първото крояческо училище. Посетителите ще видят и автентични облекла, характерни за годините след Първата световна война. Ще бъдат показани и дрехи от 60-те и 70-те години, и зараждането на известното течение в модата „Унисекс“. На модния подиум публиката ще има уникалния шанс да види и част от тоалетите на оперната прима Катя Попова, с които тя е излизала на сцена. Финалът на „Жената и модата през 20 век“ ще бъде поставен с етно колекция „Миналото бъдеще“ на дизайнерски център „Ариес Уникат“ с дизайнер Светла Димитрова.

За бъде спектакълът възможно най-богат и пищен, от РИМ - Плевен са получили съдействие и от колегите си от музеите в Ловеч и Горна Оряховица, от дизайнерски център „Ариес Уникат“ и „Велур“ - Ловеч. Ще участват и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Клуба по спортни танци „Дъга - тийм“ с треньор Жени Василева и цигуларят Чавдар Вълков.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати