Истанбул: Новият атентат е от камикадзе, взривил се до полицейски участък

Свят
19.03.2016 | 13:01 ч.

Атентаторът-камикадзе се е самовзривил до полицейско управление на главната търговска улица в европейската част на Истанбул. Той е сред четиримата убити. Както вече беше съобщено, при атентата са ранени 20 души. Състоянието на трима от тях е тежко. Атаката е извършена на популярния булевард „Истиклял“, допълва AFP. "Актуално ком" припомня, че на 13 март в 18,45 ч. местно време кола се взриви между два автобуса на градския транспорт в Анкара в момент, когато на мястото е имало много хора. Загинаха 37 души, а над 100 бяха ранени. На 17 февруари т.г. в близост до военно общежитие в централната част на Анкара при атентат загинаха 28 души и бяха ранени 81. Тогава автомобил с експлозиви се взриви до автобус, превозващ военни, спрял на светофарите на булевард Иньоню в центъра на турската столица. Отговорност за атентата пое „Кюрдските свободни соколи” (Kurdistan Freedom Falcons /TAK/) - военна кюрдска група, свързана с ПКК.

На 12 януари в Истанбул загинаха 10 и бяха ранени 17 души, когато камикадзе се взриви до група туристи от Германия. Атентатът стана в близост до спирка на градския транспорт на площад "Султанахмет". Загиналите бяха немски граждани. Нападателят се оказа член на "Ислямска държава".

В края на февруари стана ясно, че от началото на година турските сили за сигурност са предотвратили 18 самоубийствени атентата. Четири коли бомби са били вкарани на територията на Турция, като са били открити три от тях. Всичките са били натоварени с експлозиви.