Ирландия е с нов премиер

Свят
27.06.2020 | 16:43 ч.

Лидерът на партията „Фиана Фейл“ Микал Мартин бе избран за министър-председател на Ирландия, заменяйки Лео Варадкар по време на специално заседание на парламента, предава AFP.

Изборът на Мартин следва месеци на преговори между неговата дясноцентристка партия, партията „Фин Гаел“ и Зелената партия, за постигане на споразумение след изборите през февруари, преди началото на коронавирусната криза, пише Агенция "Фокус".

"Да бъдеш избран за премиер на свободна република е едно от най-големите признания, които човек може да получи", каза Мартин пред парламента.

59-годишният политик ще бъде официално назначен от президента на Ирландия Майкъл Хигинс и ще обяви министрите си по-късно през деня.

Мартин поема ролята на ирландския премиер от Варадкар от „Фин Гаел“ в историческо помирение на двете големи политически партии в Ирландия, за първи път от създаването на държавата преди век.

Съгласно споразумението, „Фин Гаел“ ще получи премиерския пост в края на 2022 година.

Двете партии се нуждаеха от подкрепата на Зелените, за да имат работещо мнозинство в ирландския парламент, което се равнява на около 80 места.