Йорданка АНДРЕЕВА, секретар на читалище „Народностно съзнание“ в село Бреница, община Кнежа: Ние сме работещо читалище

Общество
12.05.2019 | 18:31 ч.

Село Бреница, община Кнежа, има интелигентно излъчване. Не е нужно да си голям психолог или културолог, за да установиш подобно качество. Достатъчно е да погледнеш само какво представлява центърът му. Казано най-шаблонно – има градски вид. Всички важни сгради – църквата, кметството и читалището, внушават стил и хармония, стабилност. Усещането, че селото живее със свой ритъм, човек може да разбере и от един кратък разговор с местните хора, от които струи ведрост и самочувствие.

Около 1770 души население, с училище и детска градина, хората в Бреница се чувстват ангажирани с живота на собственото си село, с проявите и участието им във всякакъв род мероприятия. Това ясно пролича и при разговора ми със секретаря на читалището Йорданка Андреева, която от трийсет години е шеф на „Народно съзнание“. Вижте само какво е името на читалището – то носи надстроечен дух. Хората са го измислили, защото са осъзнавали дълбокия смисъл и роля на народното огнище. Каквато роля то изпълнява и до днес.

 

  • Наскоро чествахме 155 години от рождението на големия български художник Иван Ангелов, който е завършил в Мюнхен и е един от основоположниците на съвременната българска живопис. Утре, събота, наш състав от читалището заминава на събора край Петропавловския манастир на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Преди дни в центъра на Бреница открихме паметна плоча на Екзарх Йосиф, чийто корен е от нашето село, с участието на министъра на отбраната Каракачанов - почти на един дъх изстрелва секретарят на читалището Йорданка Андреева. – Изобщо нашите хора много се гордеят с родното си село, защото е именито.
  • Читалището явно е любимо място на хората да се срещат и да участват в различни мероприятия. Разкажете по-подробно за дейността ви.
  • Ние имаме много богата дейност. Селото ни е голямо и хората в читалището намират отдушник за своите интереси. Имаме три танцови групи – „Нашенче“ за най-малките, по-голяма „Веселяче“ - 8-11 клас, женска танцова група „Звезданке“, имаме детска вокална група, женска вокална група. Имаме коледарска група, курс по пиано и акордеон. Библиотеката постоянно се пълни с хора... Ние сме работещо читалище. Но имаме голям проблем и това е покривът на читалището. От там при дъждовете тече вода, подлагаме кофи и легени, но с това не става. Сградата ни е голяма, много хубава, но се нуждае спешно от ремонт и сме кандидатствали досега три пъти да ни се отпуснат пари по европейски проект, но още не сме решили този проблем, а той не търпи отлагане.
  • Общинската и местната власт подпомага ли дейността ви?
  • Не мога да се оплача. Сега например за пътуването до Петропавловския манастир за фолклорния фестивал общината ни отпусна безплатно превоза за групата, което е чудесно, защото ние пари за такъв разход нямаме. Срещаме подкрепа и от двамата кметове. Надяваме се, че до края на годината за общоселските ни мероприятия ще получим отново подкрепа. Ние през април месец имахме няколко големи събития – чествахме 90 години от рождението на Вера Мутафчиева, Седмица на детската книга – гостувахме в детската градина, те ни гостуваха. За Световния ден на болестта на Паркинсон лектор ни бе кметът Лъжовски, който е лекар по професия, имахме Великденска работилница. Предстои да отбележим стогодишнината от рождението на народната певица Гроздана Цекова, която е от нашето село и има едни от първите записи в Българското национално радио. Предстоят ни светли празници - 24 май – Ден на славянската писменост и култура, Първи юни – Ден на детето, 2 юни и т. н. Ние имаме и знаме на читалището, с което се гордеем и го развяваме на всяко наше мероприятие.
  • Какви бихте искали да направите, за да се обогатява дейността на читалището?
  • Ние имаме богата дейност, много хора влизат в читалището. Имаме и много известни хора, родени тук. Богато село сме и държа много децата ни да са непрекъснато в това духовно огнище на селото. Но за да стане това, е нужна една много сериозна стъпка – ремонтът на читалището, което има 120-годишна история. Мечтата ми обаче е да газифицираме читалището. Кметството и читалището не са газифицирани заради някакъв проблем по достъпа, а училището ни „Христо Ботев“ и детската градина са газифицирани. Решаването на този проблем ще ни отвори още по-големи възможности за обогатяване на дейността ни. Ние имаме голямо желание дейността ни постоянно да е изпълнена със съдържание.

 

Димитър СТОЙКОВ

с. Бреница – Плевен, май

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати