Инвеститори от Кувейт и САЩ с интерес към АЕЦ „Белене“

Общество
26.02.2015 | 15:37 ч.

Настоявам министърът на енергетиката да излезе и да обясни пред обществото има ли инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“. По моя информация, има два заявени инвеститорски интереса - от компании от Кувейт и от САЩ.

Това заяви пред медиите в Плевен днес Румен Петков, зам.-председател на АБВ. По думите на Петков, и двата потенциални инвеститора не търсят държавна гаранция и не искат договор с държавата за изкупуване на произведената ел.енергия.

Това правителство трябва да разбере, че има шанса да издигне България в ново качество или да поеме позора като сега да гарантира, че страната излиза от групата на ядрените държави, коментира Петков и припомни, че след 10-12 години Пети и Шести реактор в «Козлодуй» ще приключат съществуването си, а това е времевият диапазон, в който може да се изгради нова ядрена мощност.

„Настоявам министърът на енергетиката да излезе и да обясни пред обществото има ли инвеститорски интерес към АЕЦ «Белене» и ако да, ще поканим ли хората, които са декларирали, че са готови да инвестират в България, да ги видим и да направим сравнението какво ни предлагат тези инвеститори и какво «Уестингхаус». Този избор означава каква ел.енергия ще имаме след 10, 15, 60 години. Дали ще плащаме за въгледобив, дали за доставка или ще произвеждаме и ще изнасяме ел.енергия. Това е стратегически за България въпрос», каза още Румен Петков.