Инж. Данаил Вълов: Не ме притесняват никакви проверки, притесняват ме сроковете, в които се извършват

Общество
11.04.2019 | 17:23 ч.

„Не се притеснявам от никакви проверки – аз съм един от кметовете, които най-много са проверявани от различни институции. Притесняват ме повече сроковете на проверките. Особено на тази, която е дала повод за моето отстраняване. То беше направено с цел да не преча на разследването. Никой обаче не казва докога ще трае това разследване и кога ще ми бъде предявено обвинението по същество. Има постановление за привличането ми като обвиняем, но не са ми предявени фактите и доказателствата, които касаят евентуалното мое престъпление. Нито аз, нито моите адвокати сме се запознали с материалите по евентуалното бъдещо дело. Затова си позволявам чрез медиите да помоля органите, които ме проверяват, ако обичат, по-бързо да завършат проверката. Ако ще ми се повдига обвинение, прокуратурата да го направи.“ Това заяви днес в Плевен инж. Данаил Вълов.

С решение от 9 април на Специализирания апелативен съд той бе временно отстранен от длъжността кмет на община Червен бряг. Инж. Вълов подчерта, че изявленията, които ще прави от тук нататък, ще бъдат в качеството му на частно лице. С тях той няма да ангажира Община Червен бряг и други институции. С негова заповед от 8 април Вергиния Братанова, зам.-кмет на община Червен бряг по хуманитарните дейности, е определена да го замества. В момента тя изпълнява длъжността кмет на община Червен бряг. За тази заповед е информирано ръководството на Общинския съвет.

„В постановлението на прокуратурата е цитиран чл. 282 от НК, по който съм привлечен като обвиняем. Този член е публикуван в Държавен вестник, бр. 28 от 1982 г. Излиза, че тогава тоталитарният режим у нас е имал демократичен Наказателен кодекс. Не съм привлечен като обвиняем за това, че съм искал лично да се облагодетелствам. Според постановлението, като съм отменил процедурата по възлагане на обществената поръчка за приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг и Койнаре, аз съм целил да причиня другиму вреда – на „Мастър-Пик“ ЕАД – София. Вредата се изразява в несключване на договор за обществената поръчка и неполучаване на търговска печалба от изпълнението му. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици с неимуществен характер – да бъде разколебано доверието на обществото в дейността на Община Червен бряг“, коментира инж. Вълов.

Той допълни, че поръчката, която прекратил, е от май 2017 г. Фирма, която според постановлението е лишил от възможността да сключи договор и да направи печалба, не си е потърсила правата вече две години. Не е завела иск да оспори прекратяването на поръчката. Не е завела и иск, че Общината й е нанесла имуществени или неимуществени щети.

„Обвинението, че с моите действия съм причинил неимуществени щети на институция, ме навежда на мисълта, че хора на позиции като моята трябва да спрем да разказваме вицове срещу властта, защото може да уроним нечий престиж. Ще си взема сериозна бележка и ще спра да критикувам институциите, на които мога да нанеса неимуществени щети“, коментира още инж. Данаил Вълов.

Според него причините да се стигне до тази ситуация са икономически и политически. Политическите се определят от това, че тази година предстоят местни избори. В община Червен бряг политическите сили, представени на национално ниво, по обясними причини са недоволни, че общината се управлява от екип, който не е обвързан по никакъв начин с тях. Икономическите причини са свързани проектите, които се изпълняват – те са по европейски и национални програми и със собствено финансиране и са общо за над 42 млн. лв. За мащабите на общината това е сериозен ресурс и явно апетитите към бъдещото управление на тези средства не са малки, смята инж. Вълов.

 

Ангел АТАНАСОВ

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати