Илия Илиев (Професора) с невероятен концерт на сцена с Плевенската филхармония

Общество
06.12.2015 | 13:17 ч.

Плевенската филхармония изнесе концерт под диригентството на Етиен Абелин от Швейцария и солист Илия Илиев (Професора). В програмата на 3декември бяха включени Концерт за кларинет и оркестър от Моцарт, увертюра „Егмонт” и симфония № 4 от Бетовен.

Любителите на класическата музика в Плевен със сигурност помнят първата изява на швейцарския диригент през март 2014 година, когато при своя дебют на плевенска сцена той се представи с творби на Менделсон, Чайковски и Дебюси. И тогава, и сега този музикант респектира с високия си професионализъм, богата култура и непринуденост в общуването, които стимулират и вдъхновят филхармониците. Произведенията на Бетовен, които маестро Абелин дирижира наизуст, и концерта на Моцарт доставиха истинска естетическа наслада на присъстващите в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”. Всички, които пропуснаха концерта, могат само да съжаляват, защото изпълненията на филхармониците, солиста Илия Илиев и диригента Етиен Абелин бяха вдъхновяващи, възбуждащи въображениетоедин своеобразен обмен на мисли, чувства, преживявания.

 

Роденият в Горна Оряховица Илия Илиев, завършва музикалното училище в Русе и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”София, в класа на проф. Петко Радев. Професионалната си кариера започва в симфоничния оркестър на БНР, с който осъществява много концерти и записи с известни диригенти, солисти и композитори като Милчо Левиев, Райна Кабаиванска, Теодосий Спасов, Минчо Минчев и др. Работил е и с именития Енио Мориконе при реализацията на чуждестранна филмова продукция. Той е носител на Първи награди от Xнационална среща на певци и инструменталисти в Търговище, на VIIнационален конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия и за камерна музика „Моцарт” в София, организиран от БНР.

 

Илия Илиев направи силно впечатление при дебютната си изява на плевенска сцена със своята интерпретация на концерта за кларинет от Моцарт и способността да изгражда като че ли „безкрайни” мелодии със своя инструмент. След изпълнението той сподели: „Започнал съм с класическата музика и тя е моята най-голяма любов и мъка. Крайно време е нещо положително да се случи в нашата държава за класическите музиканти, оркестри и преподаватели в училищата по изкуствата… Имах възможност да напусна България – два пъти печелих договор за Бразилия, но останах и бих искал да стана свидетел на тази промяна. Чувствам се особено като солист на Плевенската филхармония. Благодаря за поканата на г-н Дяковски (директор на филхармонията). За мен бе голямо удоволствие да музицирам с колегитепрекрасни музиканти, с някои от които съм състудент, а с други сме били заедно в казармата. Пожелавам им много здраве, благополучие и благоденствие през Новата година!”

Илия Илиев успява успешно да съчетае работата си в оркестър (преди симфоничния оркестър на БНР, а сега Софийския духов оркестър), с тази в „Шоуто на Слави” и преподаването в Благоевградския университет „Неофит Рилски”. Съветва младите музиканти да намерят себе си, да имат ясна цел, сериозно отношение към всяка изучавана дисциплина, защото това ще очертае тяхното бъдеще, т.е. какви професионалисти ще станат.

Да си пожелаем нови срещи със забележителния кларинетист Илия Илиев през следващата година!

 

Августина СЕРАФИМОВА