Игри на комюникета

Общество
26.02.2015 | 08:27 ч.

Стоица АРГИЛАШКИ

 

Гражданската война между украинците в името на една неясна кауза намали до минимум налягането в тръбата със синьото гориво, чийто собственик е руският гигант „Газпром”. И ако руснаците досега се забавляваха във военни игрички с потомците на татко Махно*, вече иде ред да извадят на тепиха газовата бухалка. Изобщо там, в неуточнените фронтови линии, е тотален хаос, както става ясно от противоречащите си комюникета за конфликта.

„Комюнике” е страховита дума, връща ме атавистично към филмите за Втората световна война. Вече имам чувството, че войната изобщо не е спирала, че отново ни очакват някакви обрати на същия онзи украински фронт, откъдето започнаха и обратите в последното, най-страшно клане на Стария континент. Не правя намек изобщо за победителите, тях никой не ги съди. Кой какво продава и какво плаща в спорните територии, откъдето минават тръбите за газа, не е ясно. Казват, че ремонтират редовно участъците, пострадали от войната. Но каквото и да казват, шефът на „Газпром” Алексей Милер предупреди в официално съобщение (комюнике) на компанията, че ако до два дни махновците не си платят, ще останат без гориво. Европа също бе уведомена за евентуални затруднения. По пътя на тръбата сме и ние, затова не е лошо да погледнем към дереджето с възможно най-голямата доза сериозност и отговорност.

Газохранилището в Чирен има природен газ за около три месеца. Това е посочено в официално съобщение (комюнике) на пресцентъра на Министерството на енергетиката. Въпреки „успехите” на дипломацията, конфликтът в Украйна се прехвърли от барута към газовите доставки. Така се отвори икономически фронт, с възможни енергийни трусове за Европа в първите дни на март. 
         В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално, в Чирен имаме близо 247 млн. куб.м газ. Създаден еведомствен щаб, който (при криза) можел да предложи решения.  Може, но всъщност нищо не може, защото е ясно, че България засега няма друго решение. Затова Б. Борисов инициира газовата дискусия преди дни в София, като директно каза на големите играчи, че ние, колкото и да сме малки и жалки, сме печелившата им карта, ако ни приемат сериозно и направят необходимото, за да построим на наша територия надежден вентил към Европа, който пуска газ не само от една тръба. Така, без да сме почитатели на войната, имаме национална кауза в името на европейското семейство. Тарикатско е, ако успеем да я осъществим.

        

* Нестор Иванович Махноe украински анархист. Съюзник в Червената армия, а по-късно - противник на болшевиките.

Ваш: St.Ar.

пишете ми на: stoitza@abv.bg