Хората са вдъхновението и двигателят на Гулянци

Общество
08.09.2019 | 15:18 ч.

С всяка изминала година Гулянци все по-уверено и резултатно се утвърждава като град. Една от съществените придобивки не само за него, а и за селищата от общината е реновирането на инфраструктурата, като това се отнася най-много за пътищата между тях. Затова и общинската администрация, и Общинският съвет със самочувствие се срещат с хората на празника, радват се на постигнатото.

Празнично и с настроение на 4 септември те отбелязаха 45 години от обявяването на Гулянци за град. Тържествата започнаха с юбилейна сесия на Общинския съвет, на която присъстваха бивши и настоящи кметове, общински съветници, представители на местното ръководство. Сесията започна с химна на Република България и химна на град Гулянци. Председателят на Общинския съвет Огнян Янчев прочете кратка история на града и общината и се обърна към присъстващите с поздрав и призив винаги да работят заедно, рамо до рамо, в името на родния край. Кметът на общината Лъчезар Яков изказа признателност към всички, които през годините са градили и са утвърдили Гулянци като млад и развиващ се град. Той благодари и на действащите в момента кметове на кметства и общински съветници и им връчи юбилейни плакети и значки. Вълнуващо приветствие отправи Тодор Дялов – кмет на общината от 1979 до 1983 година. Той рецитира свое стихотворение за Гулянци.

След това Яков под звуците на националния химн издигна знамето на града и приветства жителите с тази значима дата в тяхната история. "Всичко това не би имало смисъл без вас, уважаеми съграждани. Вие сте вдъхновението и двигателят на живота! Честит празник, Гулянци!" – отбеляза той.

Свещеноиконом отец Пламен Линков отслужи божествена света литургия и се обърна към присъстващите със сърдечно слово. Не само да обновяваме сградите, но да се променяме и ние, хората, към по-добро, пожела той.

Гулянци, град наш любим,

що днес празнуваш рождения си ден.

Гулянци, о, дух непобедим,

привет изпращам ти от мен!

Честит роди се беден селски син

в любимия обичан твой топрак

и днес израстваш като исполин

презрял вековния и черен мрак.

И ето те със нашите села.

Ти смело крачиш в наш`та община.

Разбулваш ти неволи, теглила

във устрема към нова светлина!

Устремът на гулянчани е да върви напред в 21 век непобедим, завършва във финалните строфи на стихотворението си Дялов. Преди години освен кмет на Гулянци, той е агроном, общественик и човек, влюбен в родния край. Затова сигурно излива чувствата си в строфи патетична поезия. Нима това не е показателно за духа на този край. Щом един вече близо столетник е готов да възпява труда на хората тук, града ще го има и ще устои на изпитанието на времето.

- Хората от нашия край имат безценни качества – споделя Тодор Дялов. – Те са честни, много почтени и много работливи. Такова наследство оставяме и на следващите поколения... Ние ще устоим и на демографската криза и ще създадем собствена икономика. Здраве и живот пожелавам на всички.

Докато слушаме изповедта на Тодор Дялов, на площада съставите от Народно читалище „П. Р. Славейков 1923 г.“ се сменят. Последва богата музикална програма с участието на Певческата група при Клуба на пенсионера, на самодейни колективи и изпълнители от читалището. Атрактивна и пъстра част от честването беше инициативата на Центъра за обществена подкрепа в Гулянци. Екипът и децата подредиха изложба на тема „Гулянци – вчера, днес и утре”, с която представиха своето виждане за родния град.

- Ние сме удовлетворени от това, което правим за нашите най-млади граждани – заяви Цветомира Иванова – председател на Центъра. – В това трудно, но изключително хуманно дело намираме подкрепа и разбиране от хората. Много сме благодарни на кмета г-н Яков за оказаното съдействие и помощ.

Концертът завърши с разрязване на празничната торта, която най-много зарадва децата на площада.

Със свои индивидуални изпълнения пред публиката се представиха Емил Младенов и Камен Любенов, които публиката аплодира от сърце.

Вечерта любимите на гулянчани изпълнители Стефани Борисова, Бисерка Венкова и Огнян Янчев изнесоха концерт под надслов „Звездите на Гулянци под звездите”. Кметът на общината Лъчезар Яков поздрави младите хора за това, че прославят Гулянци в цялата страна, и им връчи почетни плакети и подаръци, които винаги да им напомнят за родния град. Почетен плакет получи и секретарят на читалището Анета Атанасова за това, че екипът и самодейците поддържат културния живот в общината и са двигател и част от всяка инициатива и събитие.

Последните празнични часове преминаха неусетно с изпълненията на младите певци и с кръшните хора на обичаната народна певица Славка Калчева. Честването на 45 години град Гулянци завърши подобаващо с тържествена заря.

Надя ЛЮБЕНОВА

Димитър СТОЙКОВ

Гулянци – Плевен, септември

 

 

 

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати