Град Стамболийски, първият български град с безплатен градски транспорт

Общество
22.10.2019 | 22:25 ч.

В град Стамболийски не търсят кондуктори, нито нови модерни решения за таксуване. Няма нужда – транспортът тук е безплатен за всеки, който се качи в автобусите, информира capital.bg.

Кметът на града Георги Мараджиев дава икономическата логика на това решение: "Със средства от бюджета на общината купихме два нови автобуса – всеки по 105 000 лв. Точно толкова плащахме годишно на фирмата превозвач. От март 2019 г. автобусите стават актив на община Стамболийски. В бюджета има заложени и средства за работна заплата на двамата шофьори – по 1000 лева месечно, плюс 1000 лева за бензин, с който се покрива разстоянията не само вътре в град Стамболийски, но и до съседните села Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици."

 

Прекратяват първата обществена поръчка заради техническа грешка в документацията. Обявена е втора и тя се печели от българска фирма, която доставя автобусите от турски производител. В бюджета на общината не е заложен нито лев за ремонт и поддръжка на новите превозни средства, защото по договор те са в гаранция цели пет години. В Стамболийски разчитат да купят нови, защото тези вече ще са се изплатили.

 

На 7 март 2019 г. новите автобуси пристигат в града и започват работа – три пъти на ден – сутрин, обед и вечер - обхождат градските спирки и отиват до селата. Така община Стамболийски става първата в България, която направи обществения транспорт безплатен.

40 лева по-малко

Днешният безплатен градски транспорт в Стамболийски има пилотен проект още от 2016 г., когато общината купува малък бус за трудноподвижните хора в града. Бусът е закупен по спечелен проект. По заявка превозното средство вози хората безплатно до болници, до магазин и навсякъде, където те имат нужда. Работата се върши от шофьор, назначен по проекта.

 

Сега, когато автобусите в Стамболийски вече са безплатни за всички, микробусът вози трудноподвижните хора до Пловдив просто за да се разходят или да отидат да решат здравни проблеми в по-големия град. Този проект помага за идеите при избора на новите турски автобуси. Те имат подвижни рампи за майки с детски колички и за трудноподвижните хора.

 

Впрочем сравнително късите разстояния в града и до съседните три села съвсем не са формирали евтина услуга преди 2018 г. Цената на билета в Стамболийски е била 1 лев, а извън града – 1.20 до 2 лв. в зависимост от разстоянието. Пресметнато иначе, всеки ползващ градския транспорт е трябвало да заделя от личния си бюджет по 40 лв. месечно само за да отиде на работа и да се върне вкъщи. За хората от село сумата е двойна. Тук не включваме разходите, които се правят в почивните дни. "Хората оцениха много добре чрез джоба си безплатния транспорт", заключава Мараджиев. Въпросът е дали общината ще може да си позволи да поддържа тази схема на всеки няколко години, което Стамболийски ще открие като пионер.

Поздрави от Виена

В края на 2018 г. реализацията на проекта за безплатен градски транспорт в Стамболийски и съседните села е оценена и в Европа от Института за иновации в политиката, Виена. Проектът е предложен заедно с още други шест инициативи за участие в конкурс "Иновации в политиката" и печели най-много точки, а след това се класира в първите десет, в конкуренция с още 600 други от 11 европейски страни.

Оценката е получена чрез анкета сред 1054 европейски граждани, избрани на случаен принцип. "Важно е и друго – заедно с колеги кметове на малки населени места от Германия и Ирландия ще търсим начини да внесем в европарламента предложение да бъде създадена специална програма за безплатен градски транспорт в малките общини на ЕС, има амбиции Георги Мараджиев. Тогава това, което работи добре у нас, ще заработи и в цялата Европейска общност."

 

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати