Готова е програмата на Плевен за честването на 10 декември

Общество
26.11.2015 | 12:56 ч.

С тържествен ритуал, изложби и концерти, Плевен ще отбележи по традиция 10 декемвриДенят на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града и 138 години от Плевенската епопея. Честванията ще бъдат в два дни, става ясно от празничната програма, подготвена от местната управа.

 

На 9 декември от 13 часа в Арт център Плевен ще бъдат връчени наградите от Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”. Същия ден от 16 часа е представянето и на книгата „Славапамет” в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Денят ще завърши с Празник на възрожденската и патриотичната песен в 17 часа в зала „Катя Попова”.

 

Празничният 10 декември ще започне с тържествен ритуал от 11 часа на площад „Възраждане”. След официалната част с посрещане на гости, словата и поднасянето на венци и цветя, денят ще продължи с тържествен  концерт с участието на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Концертът ще започне от 12,30 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

За 10 декември Дирекция „Военноисторически музеи” е подготвила и изложба на открито с тема „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г.”. Платната ще бъдат подредени на оградата на Къща-музей „Цар Освободител Александър Втори”. Официалното откриване на експозицията ще бъде от 12 часа в празничния за града ден.