Горещият картоф с цената на тока прехвърлен на депутатите, иде драма

Общество
21.06.2015 | 16:37 ч.

 

Правителството и работодателските организации притиснаха независимия енергиен регулатор да ревизира планираното поскъпване на тока, срещу което вече се обявиха депутати от основни парламентарни сили, както и браншови организации. Позицията на кабинета бе предизвестена, след като премиерът Бойко Борисов още в петък съобщи, че ще се солидаризира с готвените от бизнеса едночасови протести чрез прекъсване на работа от 26 юни, предаде "Медиапул". Борисов свика извънредно съвещание днес с работодателските организации. След приключването му председателят на БСК Божидар Данев настоя цените на електроенергията да не се пипат до Нова година и "в рамките на 1 година да се заемем с излекуване на българската енергетика". Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Ако някой има основание да търси отговорност от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), то това е българският парламент, каза Дончев и призова Народното събрание (НС) "да организира дискусия в пленарна зала с КЕВР, където всички политически сили да имат възможност да се запознаят с причините за доклада от комисията, с данни от анализи и да бъде коментирано направеното предложение от КЕВР" за новите цени на електроенергията от 1 юли.

Такъв призив Бойко Борисов отправи още преди десетина дни, като предложи на КЕВР да отложи новите цени с един месец. Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ), Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ), както и други депутати, се обявиха против подобен ход, като отхвърлиха мотивите на бизнеса за "шоково" поскъпване на тока. Таско Ерменков от БСП също бе против намеса на парламента в ценообразуването, още повече, че Борисов и ГЕРБ проглушиха ушите на всички как с новия закон и избор на КЕВР регулаторът вече е независим.

 

 

Дончев към НС: Не подхранвайте съмнения, че имате интереси във ВЕИ сектора

 

 

В стремежа си да убеди депутатите да се занимаят с цените на тока, вицепремиерът Дончев индиректно намекна за личните интереси на политици от различни партии във ВЕИ -сектора.

Той призова "всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възбновяеми източници и за това търсят най-лесните решения". "Най-лесното решение е, когато има свръхподпомагане или производството, с разходите да бъде товарен потребителят. Второ, без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен - българското правителството също е против повишаването на цената на електроенергията", уточни вицепремиерът.

"Ако има различни виждания по какъв друг начин от предложения и в каква посока трябва да се балансира енергетиката, нека парламентарните сили предложат и консултират това с регулатора. Ние като най-голямата партия също ще се възползваме от тази възможност", каза още Томислав Дончев след съвещанието днес и добави "През последния месец получихме изключително детайлно ключови други мерки". "Ние сме против да бъде вземано прибързано решение, особено решение под натиск. Нека държавните органи, които имат преки отговорности, на първо място регулаторът", продължи той.

 

 

Позицията на работодателските организации раздели членовете им

 

 

Създалата се ситуация е кризисен тест, който ще покаже доколко независима е КЕВР и доколко институциите, които по закон й гарантират независимост, реално дават възможност на регулатора да действа като такъв.

Действията на работодателските организации предизвикаха ответни реакции на несъгласие от страна на техни членове. Комитетът за енергетика и минерални ресурси към Американската търговска камара (AmCham) подкрепя правителството и КЕВР, които в последните месеци предприеха редица важни стъпки с цел реформиране на българския енергиен сектор, съобщиха от камарата днес малко преди съвещанието в МС. От там посочват, че осигуряването и запазването на независимостта на КЕВР, който приема решения за финансовото стабилизиране на сектора и на обществения доставчик, е правилният път към модерен либерализиран енергиен пазар.

Със сходна позиция излезе преди ден и Българската минно-геоложка камара, която обединява 100 дружества и организации в областта на добива на подземни богатства, формиращи около 5% от БВП. Камарата членува и в КРИБ, и в БСК, чиито ръководители предприеха обединената атака срещу енергийния регулатор и ресорното министерство.

 

 

Реалното увеличение за бизнеса щяло да е 13-20 на сто, а не 1-2 на сто

 

 

 

Предлаганото от КЕВР увеличение на електроенергията за бизнеса реално ще е 13-20%, а не както КЕВР се опита да заблуди от 1-2%, заявиха на обща пресконференция Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България, Божидар Данев - Българска стопанска камара, Цветан Симеонов - Българска търговско-промишлена палата, Евгени Иванов - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Те твърдят, че поскъпването на тока е за сметка на бизнеса и затова се е стигнало до решението от 26 юни да започне протест като всеки ден предприятия спират работа за по час.

В българската енергетика има още много резерви – много т.нар. неефективности, има вредно управление, много кражби, неспазване на закона. Ние можем да посочим тези резерви. Ние сме в състояние да излъчим екипи, които да го направят, каза Васил Велев.

Вече все по-малко чуваме, че увеличението е 1-2 %, продължи той. "Бизнесът не може да го поеме – брашненият чувал не може да бъде изтупван повече" каза председателят на АИКБ и отново заплаши, че поскъпването на тока неминуемо ще се отрази върху цените на дребно.

Работодателските организации заявиха, че населението не е плащало добавка за обществото 50 лв., то не е плащало нищо. Обратното се твърдяло, за да се настройват гражданите срещу бизнеса и да се внушава, че трябва да се модернизира бизнесът, а не енергетиката. Има опити да се противопостави едрият бизнес на дребния, обществото на бизнеса, каза Велев. Цветан Симеонов подчерта, че за малките и средни предприятия не се е предвиждала никаква грижа, когато се е подготвяли новите тарифи за тока. Продължава да се субсидира електричеството за гражданите, за сметка на фирмите, посочи той. Представителят на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов заяви, че съотношението на цени на едро към на дребно е 1/1.7, т.е. няма и два пъти. А в доклад на ЕК за цените в ЕС това съотношение е от 2.5 до 4 пъти. Ние не искаме да заставаме срещу населението, ние искаме пътна карта със стъпки как ще се излезе от тази ситуация. След като имаме свръхпроизводство на електроенергия, няма как да се видят преференциите, заяви той и посочи, че износът също може да е резерв. БДЖ казаха, че за тях поскъпването на тока ще им струва 10 млн. лв. Те ще бъдат взети от нас или от бюджета, естествено, от бизнеса ще ги вземат по-лесно. Тази компонента "задължение към обществото" е най-скъпа у нас, заключи Стаменов.

 Според Божидар Данев от БСК енергийният сектор е смъртоносно болен и иска да го прехвърли на бизнеса. Според него една от причините са стратегически погрешните решения от закупуването на Марица 1 и Марица 3, от ВЕИ-тата, цените от "Козлодуй" и "Цанков камък". Непрофесионалното ръководене на сектора също е причина, довела до заболяването в сектора, каза Данев.

 

 

"Горещият картоф" отива при депутатите

 

 

Оттук нататък "горещият картоф" с цените на тока се прехвърля в парламента. Драмата там обещава да е плъномащабна, тъй като освен познатите взаимни обвинения между бивши и настоящия управляващи "кой е виновен" за батака в енергетиката, има открит фронт и в самата управляваща коалиция. Популисткият ултиматум на Патриотичния фронт за административно удържане на скока на цените на тока досега не срещаше подкрепа от страна на ГЕРБ и РБ, но най-вероятно партията на Борисов ще бъде заставена да ревизира позицията си. В самия РБ се откри поредна пробойна, след като вицепремиерът Меглена Кунева декларира в неделя, че нейната партия ДБГ не приема предложеното увеличение на цената на тока и ще поиска изслушване в парламента на председателя на КЕВР.