Голямата награда на „Пчеларство -Плевен 105“ отива в Сърбия

Общество
15.02.2015 | 14:24 ч.

 

Голямата награда на 13-ото Международно изложение “Пчеларство - Плевен” 2015 за новаторство в пчеларството е за фирма “Евротом” ООД – Сърбия. Фирмата предлага храна, инвентар, лекарства, козметика от пчелни продукти, управител е Томо Павлич. Наградата за най-проспериращ млад пчелар за 2014, която се връчва съвместно с фондация „Еврика”, отива при Анелия Маринова от село Дебово, Плевенско. Анелия се занимава с пчеларство повече от 10 години, като отглежда над 300 пчелни семейства.

 

Наградите на отличените от 13-ото Международно изложение “Пчеларство - Плевен” 2015 бяха връчени днес на тръжествена церемония, с която на практика след четири наситени от към програма дни, бе сложен и финала на 13-та международна пчеларска среща. Изложението се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и областния управител на Плевен Ралица Добрева с организатори „Партнерс Експо“ ООД и Областния пчеларски съюз. В „Пчеларство - Плевен 2015 се включиха над 150 фирми и организации от различни държави, които представиха последните новости в областта на пчеларското оборудване, ветеринарни препарати, храни и хранителни добавки за пчелите, пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./, опаковки, етикети и др.

Освен двете големи награди, които традиционно се връчват от организаторите, бяха връчени отличия и в няколко отделни категории. Ето и кои са останалите наградени:

 

Категория “Нов продукт”- наградата е за Пенчо Мандичев от гр.Левски /производство и търговия с мед и пчелни продукти/.

 

Категория “Нова технология”- наградата е за Пчеларска ферма Садески Бартник – Полша /производство на пчелен мед и пчелни продукти. Управител Януш Кащелевич/

 

Категория “Инвестиция на годината” - при фирмите наградата печели Йо Ги Вал ЕООД - Търговище /предприятие за пчелен мед с управител Владимир Русев/. Сред пчеларите наградата е за Николай Христов Николов /производство на пластмасови основи и пчеларски инвинтар/. Специалната награда за представена концепция за реклама на българския пчелен мед е за „Медовете на България“ на Апиинфоцентър – Котларски с управител: Младен Котларски.

 

Категория “Представяне на нов производ на пчелен продукт” - тук има двама отличени. Това са „Фармадент био“ ООД – София /производство на козметични продукти/, и „Екосити“ ЕООД – Радомир /производство на мехлеми от пчелни продукти с управител Георги Ватрашков/.

 

Категория “Етикет на годината” - носител на наградата е Петя Иванова от с.Остров, Врачанско /производство на натурален пчелен мед и пчелни продукти/.

 

Категория “Опаковка на годината”- наградата е за "Ив трейдинг" ООД – София с управител Цветан Иванов.

 

Категория “Специализирана литература”- наградата се присъжда посмъртно на д-р Наско Кирилов за цялостно творчество в литература за пчели и пчеловъдство.

 

Категория “Най – атрактивно представяне на изложението” - при фирмите носител на приза е Пчеларски център „Южен“ - Стара Загора /производство и търговия с пчеларски инвентар с управител Тодор Иванов/.Сред пчеларите наградата е за Балашкови – магазин „Цвят“ /производство и търговия с пчелни продукти и инвентар с представител Снежана Балашкова/.

 

Приветствия към всички отправиха Чавдар Велинов, съуправител „Партнерс експо”, и доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз, които определиха 13-то изложение като едно от най-успешните до момента.