Георги Ангелов, създател и креативен вдъхновител на „Парад на модата“ в Плевен: В изкуството всичко е любов

Лайфстайл
27.06.2019 | 16:25 ч.

 

Наскоро на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ - Плевен, се сътвори 69-ото издание на „Парад на модата“ под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански, Община Плевен, Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“ и читалище „ЛИК“. Модният форум се реализира с подкрепата на ДКТ „Иван Радоев“, хотел „Балкан“, Парк-хотел „Кайлъка“, „Импорт експорт 2000“, Браншова бизнес камара, фитнес „Титан“, ИВКО ООД, вестник „Посоки“, Дарик радио, Национален прес клуб БТА - Плевен, ПГЛВ „Александър Стамболийски“ - Плевен, и ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ - Плевен. Шоу-концерт-спектакълът е творение на Георги Ангелов - идея, режисура, постановка и хореография. За вдъхновителя на спектакъла модата е творческа мисия. Правил е: ревю спектакъл на Пако Рабан в НДК, десет модни спектакъла в София - замъка "Хранков", зала „Фестивална“, Националната художествена галерия на „Шипка“ 6, юбилея на списание „Черно и Бяло“ и преглед на българската мода в НДК и в други градове на България. В лятното издание на „Парад на модата 2019“ участваха 17 дизайнери, които представиха на плевенската публика своите уникални колекции. Нетрадиционното шоу бе завладяващо и благодарение на участващите манекени, които са обучавани от Георги Ангелов. След събитието се срещнах с него и разговаряхме за идеята на спектакъла, за дебютиращите творци на плевенска сцена и за уникалните му манекени.

 

- Каква е идеята на настоящото издание на „Парад на модата“?

- Красотата и модата, която е наука и необятно изкуство. Търсих посланието, че „Красотата ще спаси света“. Мисля, че през целия спектакъл това се усети. Стремях се да направя уникална симбиоза между пластиката, дрехата, светлината и музиката. И го постигнах с танцьорите и певците, които бяха вплетени в спектакъла. Показах много символи и препратки в първата колекция на Светла Димитрова. Имаше много метафори. Вярата, че има нещо над нас. Уважението пред Висшия разум и Богородица. Че все пак сме гости на тази земя и трябва да стъпваме боси върху нея, за да не я оцапаме и да не я натъжим да плаче. Т. е. провокацията е чистотата като идея. Момичетата, които бяха на сцената, са като самодиви, които ходят боси по росата на Еньовден, когато се берат билките. За всеки един от дизайнерите търсех неговата колекция да има послание с темата си.

- Голяма част от участващите дизайнери са дебютиращи. Какво те води в подхода към тях, за да стартират своя творчески път?

- Търся такива творци постоянно. Чрез интернет, чрез колеги, които ми ги препоръчват. Създаваме контакти, правим преговори, пращат ми снимки на колекциите си. Говорим за тематиката, за музиката. Което ме провокира да обмислям хореографията. От години съм в контакт и с преподаватели от Националната художествена академия и Нов български университет.

- Публиката реагираше не само на впечатляващите колекции, но и на манекените от твоята школа, които ги представиха. Какво откриваш у тези уникални млади хора, което те провокира да работиш с тях?

- В изкуството всичко е любов. Не е пари. Някои от манекените са вече студенти. Работя с тях от 8-10 години. Това са манекени, които ме слушат и творят съвместно с мен. Изтърпяват моите нестандартни виждания, измишльотини и дивотии, за да направя един нестандартен спектакъл. С много любов го правя. Хонорарите в България са незначителни. Колкото и да платиш, този труд е безкраен. Това е спектакъл, който се прави в продължение на три месеца. Всяка събота и неделя тези млади хора отделят от времето си, за да дойдат на репетиция. Значи обичат това, което правя.

- Тридесет години вече реализираш този моден форум. Ти си създателят и вдъхновителят. Кой ти помага, за да се случи твоята идея?

- Това е единственият моден форум в България, в който не се взимат пари от дизайнерите. Давам им път и се грижа да се чувстват добре в Плевен. Затова искам да благодаря на Георг Спартански - кмет на Плевен, и на Общината, на Васил Василев - директор на ДКТ „Иван Радоев“ - Плевен, и на театъра, на Стефка Григорова и екипа й от отдел „Култура“ в Общината, на Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“, на читалище „ЛИК“ и на всички спонсори на спектакъла през тези 30 години. Това е знаков спектакъл за България. Плевен е град на модата. Това ме прави щастлив.

- Какво е посланието ти към плевенчани?

- Плевен е уникален град. Водя тук в продължение на 30 години дизайнери, доказали се на национално ниво и по света. Те са във възторг от Плевен. Плевен е град на големите творци. Той е знаков град. Аз съм влюбен в Плевен и го обожавам. Нека да престанем да мрънкаме и непрекъснато да сме недоволни. Мисля, че е нужно да бъдем щастливи. Защото живеем в една уникална страна и в един уникален град. Необходимо е да гледаме с любов, защото сме пренаситени консуматори. Необходимо е да оставим следа след себе си. Всичко друго е преходно.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: авторът

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

След като излетял пътнически самолет, командирът обявил по микрофона маршрута и времетраенето на полета, но забравил след това да изключи микрофона. Всички разговори в кабината се чували в салона. Вторият пилот попитал: "Командир, сега какво ще правим?". Командирът отговорил: "Ще пием по едно кафе, а после ще изчукаме Старшата стюардеса!" Стюардеста, която поднасяла закуски на пътниците в салона, чула какво си говорят в кабината и се затичала да предупреди пилотите, че всичко се чува в салона. Но се спънала и паднала на пътеката. Възрастна жена и помогнала да стане, и й казала: "Не бързай баби! Те казаха, че първо кафе ще пият!"

АРХИВ | изберете две дати