Гасиха „горящ“ самолет на летището в Долна Митрополия

Общество
13.09.2018 | 16:28 ч.

Съвместно учение за овладяване и ликвидиране на последствията от възникнал инцидент с въздухоплавателно средство се проведе днес на територията на ВВУБ „Георги Бенковски” и сградата на Община Долна Митрополия. Целта му бе да се усъвършенства организацията, повишат уменията и натренираността по използване на наличните оперативни способности на структурите за адекватна и ефективна реакция при авиационно произшествие. В него участваха Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РДПБЗН/ в Плевен и  Долна Митрополия, ВВУБ „Георги Бенковски”, сектор „СОД” към РДПБЗН - Велико Търново, общинска администрация на Долна Митрополия, Областната дирекция на МВР в Плевен, ЦСМП, БЧК и други представители на МО.

Тренировката се проведе по зададена ситуация за инцидент, възникнал с военен самолет, който поради техническа неизправност е насочен за аварийно кацане на летище Долна Митрополия. Поради повредите в самолета е извършено твърдо кацане с последващ пожар на въздухоплавателното средство. В процеса на изпълняване на маньовъра за кацане са нанесени съпътстващи щети по електрически далекопровод, захранващ Долна Митрополия, предизвикващ токов удар, вследствие на което възниква пожар и в сградата на Общината.

Овладяването на инцидента протече в няколко етапа. Земната команда за техническа помощ извърши евакуация на екипажа. Два противопожарни екипа на ВВУБ „Георги Бенковски” започнаха гасене на самолета.

Предвид обстановката бе подадена информация и поискано съдействие от Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - гр. Плевен. Два екипа с пожарни автомобили незабавно пристигнаха и се включиха за подпомагане на гасителните действия.

Екипи и техника на Регионална служба „Военна полиция” - Плевен отцепиха района с цел осигуряване на обществен ред и възможност за работа на спасителните екипи, осигуряване на пропускателен режим и насочване на пристигащите специализирани екипи от различни ведомства.

Пожарът в самолета и локалните пожари, причинени от авиоинцидента, бяха успешно погасени, след което пожарникарите продължиха да охлаждат самолета с цел ликвидиране на опасността от ново запалване. Противохимически аварийно-спасителен екип на РДПБЗН-Плевен извърши замерване на концентрацията на вредни вещества във въздуха.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати