Финалното събитие за мотосезона в летищен комплекс „Долна Митрополия” обещава да бъде наистина интересно

Спорт
03.10.2019 | 16:42 ч.

Месец октомври официално стартира с финалното събитие за сезона в летищен комплекс „Долна Митрополия” - град Плевен, което този път обещава да бъде наистина интересно. Програмата за уикенда тази седмица включва финалните кръгове на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и Републиканския шампионат в същата дисциплина, предпоследния кръг на BMU Европейския шампионат по супермото и благотворителен мотоциклетен парад на различни организации в страната. Мотоциклетният парад ще бъде част от откриването на състезанието в неделния ден, като средствата, събрани в специално разположени кутии за благотворителност, ще бъдат в подкрепа на кампания на фондация „Движение на българските майки” за подпомагане на деца със синдрома на Даун. След парада мотоциклетите, участващи в него, ще бъдат изложени в специално обособена част в парка на състезателите и почитателите на двуколесните машини ще имат възможност да се запознаят отблизо с тях.
Спортната част на събитието в Плевен включва освен гореспоменатите стартове така и едно от най-големите събития в национален мащаб, а именно Отборната купа на България за сезон 2019. 14 клуба ще вземат участие в това уникално отборно състезание, но само един ще се увенчае с отборния трофей, който ще бъде връчен в неделния ден. По план след всеки старт в класовете SP125, SSP300, SuperSport600, SuperBike, F600 и F1000 ще бъдат връчени и медалите на призовите тройки за годината от BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.
Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участници от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. 
ПИСТА
Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, "Априля") вече завоюва своите две шампионски титли за сезона, но подобаващо ще завърши сезона с участие в клас SP125 и в клас скутери, което е и доста изненадващо. Митко Митков (Мотомания.бг, "Априля") и Пламен Христов (МСК Плевен, "Априля") ще се борят за оставащите два медала в шампионата. 
В клас SuperSport 600 Милен Георгиев ("Кида Моторспорт", "Ямаха") подобно на Жулиета вече е спечелил и двете златни отличия за двата шампионата и след седем години отсъствие от българска земя отново върна шампионската титла в България. За среброто и бронза при шестстотинкубиковите Пламен Петров ("Зедмото", "Ямаха") видимо е по-бърз от румънския си конкурент Йонел Паскота (Паскота И. И. Тимишоара) и има седем от възможни осем подиума през сезона.
При топ пилотите в клас SuperBike Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, "Дукати") е третият двоен шампион, когото ще видим тази седмица на Плевен, и за него това е втора републиканска титла в кралския клас 1000сс. Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) върна радостта на своите фенове след победата си през септември и е твърдо окупирал вторите позиции в шампионата. Тази седмица обаче имаме потвърдено участие на топ пилота Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, "Ямаха"), което със сигурност ще направи бронзовата задача на Димитър Митов (Мото Клуб "Боляри", БМВ) нелесна. 
В класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, "Хонда") F600 разпределението на медалите все още не е ясно, с изключение на заслужената му титла в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, която той спечели два кръга преди финала тази седмица. За републиканския шампионат обаче Павел Драганов (Троян Мото Клуб, "Ямаха") е в отлична форма, но изостава с 14 точки, които е доста трудно да бъдат стопени в един кръг. Трети и четвърти в класирането, с една точка разлика (63:62), са Асен Лилов (МСК Плевен, "Хонда") и Марио Ашминов (СБ "Моторейсинг тийм", "Кавазаки"), но над техните стремежи тегне сянката на дуета Васил Кючуков ("Зедмото", "Сузуки") и Християн Бузалковски (71 тийм, Северна Македония), така че всякакви сметки са изключени. 
Титлата в клас F1000 Християн Христов (МСК "БГ Пауър", "Кавазаки") официално е четвъртият двоен шампион преди финалния кръг и определено трябва да се замисли за клас SuperBike през сезон 2020. След него, въпреки голямата си пауза в шампионата, Валентин Георгиев ("Сузуки", 63 т.) е с добра преднина пред македонеца Игор Спиров ("Априля", 59 т.) и Петър Бакалов (СБ Моторейсинг тийм). Въпреки лошия си старт за годината Аксел Исмаил ("Зедмото", "Ямаха") е с отлична втора позиция в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и би могъл да завърши сезона с много добро представяне на Плевен.
При скутерите Иво Михайлов ("Зедмото", "Пиаджо") допусна грешка в септемврийския кръг на Плевен и позволи на Пламен Христов (МСК Плевен, "Априля") да намали дистанцията между двамата на цели 4 точки, но скутерите са като цяло непредвидим клас и сметките са излишни. Интересното обаче е, че за първи път от много години насам ще видим един нов клас – miniBike, който като цяло този уикенд ще бъде повече „шоу клас”, но концепцията е от 2020 той да се превърне в клас за нови и малки на възраст пилоти, които да имат възможност да се състезават и учат, преди да започнат изкачването по стълбицата на кубатурите в шампионата. 
СуперМото
SM Junior (65сс/85сс)

Никола Досев (НСА "Моторспорт", КТМ) е лидер в класирането на националния шампионат за клас SM65 със сериозни шансове да грабне златото за сезона, след като стана ясно, че вторият в класирането Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг тийм, КТМ) ще има важни стартове в Испания и ще пропусне състезанието тази седмица. Третият в класирането при най-малките е Енис Байрамов ("Несебър Мото", КТМ), който обаче е лидер в BMU Европейския шампионат по супермото. При малките ще бъде интересно със сигурност, а при батковците от SM85 борбата ще бъде между Радостин Михайлов ("Несебър Мото", КТМ), Баран Кочаман от Турция и Живко Иванов ("Диана Рейсинг", КТМ), като разпределението на трофеите ще разберем в късния неделен следобед. 
S3 приключиха шампионата си за сезон 2019 с шампион Виктор Нейчев ("Еърмакс рейсинг", КТМ), вицешампион Кристиан Иванов (НСА "Моторспорт", КТМ) и бронзов медалист Димитър Петров ("Диана Рейсинг", КТМ). 
В клас OPEN Майкъл Иванов (НСА "Моторспорт", "Хускварна") води само с една точка пред Красен Кънчев (МСК "БГ Пауър", КТМ) - 139:138 точки, като в тази наистина оспорвана битка отново на терен ще видим и Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ), Янко Ташев ("Ридо" - Самоков, ТМ), Драгомир Добрев (МК "Боляри", КТМ) и още немалко пилоти от цялата страна.
Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време, които ще определят стартовите позиции за неделния ден.
Същинската програма в летищен комплекс „Долна Митрополия” - град Плевен, за неделя стартира в 10:30 часа с едночасов парад и откриване, след което са и финалните стартове за годината. 
Източник и снимка: bfm.bg

Коментирай

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати