Фейсбук група обединява българи, сключили брак с чужденци

Свят
10.12.2019 | 15:15 ч.

Galia Tapai - кореспондент на briagnews

Българи, живеещи в 48 държави и сключили брак с чужденци, се обединиха във фейсбук група Mixed Bulgarian Families (Смесени български семейства). Тя е уникална по рода си и активността на членовете й се изразява не само в популяризиране на България по света, а също и в благотворителни каузи. 

Началото е поставено точно преди 2 години от шуменката Диана Ванстон и канадеца Скот Ванстон, които са щастливо семейство и живеят в Лондон.  Двамата решили да представят разнообразието в отношенията между българи и хора от други общности и народи, сподели Диана за Брягнюз. Семейство Ванстон смятат, че общите интереси и проблеми на хората от Mixed Bulgarian Families ги сплотяват и в тази група се раждат идеи и предложения, полезни за всички. Занимават ни въпроси като - Къде е най-добре да живеем, на какъв език да говорим, към коя религия да насочим децата си, какви имена да им дадем, обяснява Диана. Ежедневието на двойките от смесени бракове е изпълнено с малки и големи компросими, битка с предразсъдъци, сблъсък на култури. Но това са незначителни неща пред силните чувства и споделените мигове, категорична е шуменката. Нищо не може да разколебае силната любов, защото тя говори на собствен език и не се ограничава с местоположение, произход и вероизповедание.

Диана и Скот  са истински изненадани, когато откриват колко много българи има навсякъде по света, които споделят своите истории и перспективи от местоживеенето си. За тях е удоволствие да се видят на живо с част от тези 2389 души (85% жени и 15 % мъже), толкова са членовете на Mixed Bulgarian Families в момента. Срещите се правят в различни точки на света и статистиката им е преинтерсна:

Великобритания - Лондон (8)

Йордания - Аман (1)

България - село Косово (1), София (3)

Белгия - Антверпен (3), Мехелен (1), Брюксел (1)

Франция - Париж (2)

Италия - Флоренция (1), Болоня (1), Венеция (1)

Холандия - Лиц (1), Ротердам (1)

Малта - (1)

Хавай - Мауи (1)

Канада - Ванкувър (1)

 Голяма част от партьорите на българите вече са научили български и според тях мотивация за това е била единствено любовта. Освен  че са запознати в детайли с българската култура и традиции, когато са на маса чужденците  предпочитат ракия и шопска салата. Децата на двойките от групата са мултиленгвисти и повечето от тях  знаят няколко езика, а някои по 4-5.

Сред ексозичните точки на света, където живеят представители на уникалната фейсбук група, са Аляска, Япония, Хавай, Австралия, Южна Африка, Сингапур, Корея. Когато пътуват, членовете на Mixed Bulgarian Families си връзват оранжеви лентички с логото на групата на куфарите, за да се разпознаят, ако случайно се засегнат с други такива по света. 

Mixed Bulgarian Families развива и благотворителна дейност. Различни са каузите, за които членовете на групата събират и даряват пари, но винаги за българи в нужда, като често това са деца.

 

Коментирай

Росица Димитрова
12.07.2020 | 15:02 ч.
https://www.facebook.com/groups/www.motoristi.bg/permalink/1549935921832275/?sale_post_id=1549935921832275
malgorzata
16.12.2019 | 13:21 ч.
поздрави -от 47 години живея в България Мъжът ми беше българин-почина 2010 год Обичам България и осавам тука
Деяна Викторсон
12.12.2019 | 21:49 ч.
Благодаря за статията! Групата е прекрасна, активна, ние имаме нужда от контакт помежду ни - споделяме радости и успехи, собствени и на децата си, подкрепяме се в нужда - в тъжни моменти, когато търсим информация и съвет, научаваме много за света, виртуално пътуваме, учим се на по-голяма толерантност и търпение тъй като сме много и различни, на различна възраст, с различен опит. Искам да допълня, че първата среща се състоя в Тайланд, на остров Пукет, пропуснато е в статията. Предполагам срещите, особено по-малките, са още повече. Основно говорим и пишем на български, но нерядко може да се срещнат коментари и на английски от половинките ни, които не могат да ползват езика ни. Изпращаме си мартеници, картички и разменяме новогодишни подаръци. Колко вълнуващо е когато книга написана в Япония от българка е изпратена като подарък от Тайланд от друга бъргарка до трета - живееща в Лондон. Пощенският колет от сънародник носи радост като коледен подарък на дете! Припомняме си неща, които ни свързват - от далечното минало, от детството....дъвките Идеал или какво пеехме като скачахме на въже.... Разменяме майчини и бабини рецепти за наши типично български ястия, които само от нас зависи дали ще са част от семейните ни традиции в страната където растат децата ни. Разменяме вицове и шеги, които половинките ни няма да разберат ако не говорят свободно езика ни или не познават обекта на шегата. Групата поддържа майчиния ни език, който много рядко е семейният ни език. Има немалко български групи по света, често локални, но не съм попадала на подобна като нашата, с много взаимност, грижа и уважение към създадения добър тон в групата. Просто се чустваме у дома си, сред приятели.
Diana Vanstone
12.12.2019 | 18:04 ч.
Поздравления Galia Tapai! Много добър материал! Сърдечно благодаря за милите думи. Искам да пожелая както на вас, така и на целият екип на "Бряг" news една наистина вълшебна Коледа, която да ви крепи здрави и да ви изпълва с оптимизъм и вдъхновение. Не спирайте да подарявате време и любов на хората, защото не е ли това всъщност Магията на Коледа? Весели празници!
Armin
10.12.2019 | 15:38 ч.
Направо ,да научат Славянски иначе не ги 0роим за Българи. А бе кво то и да науча все са си чужди от двете страни.