Ескалация при Росенец: Протестиращите пробиха кордона, Христо Иванов съборен на земята

Крими
11.07.2020 | 12:04 ч.

Ескалацията при Росенец взе връх. Протестиращите пробиха кордона, Христо Иванов бе съборен на земята. Той и хората продължават да настояват да бъдат пропуснати и да проведат протеста си.

Напрежението в района на парк "Росенец" продължава.

Кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров пристигнаха в парк "Росенец". Те се застанаха в буферната зона между двата лагера - на протестиращите плажуващи и гостите на Ахмед Доган. Двамата бяха посрещнати недоброжелателно, недоволни от забраната за преминаване. Кметът Николов заяви, че недопускането на плажуващите до пажа е грешка. Полицята обаче не е съгласна "заради сигурността на живота и здравето на хората".

Масово ходене на охраняем плаж се провежда в парк „Росенец” в събота. Лидерът на „Да, България” Христо Иванов каза в ефира на „Събуди се”, че демонстрацията е организирана спонтанно в социалните мрежи и за нея има издадени всички разрешителни от общината. Въпреки това, участниците в масовото ходене на охраняем плаж не се допускат до брега от изградения полицейски кордон.

В ранните часове на деня обаче към мястото започнаха да се стичат и симпатизанти на ДПС. Там е и лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който отказа коментар.

„Искам да призова хората, които ще решат да дойдат тук, да се въздържат от провокации”, каза Христо Иванов. И подчерта, че демонстрацията има за цел само да подкрепи каузата за свободно плажуване и достъп до морския бряг. 

А някои от демонстрантите опитаха да стигнат до плажа по море - с джет. 

Официално демонстрацията започна в 11 ч. и трябва да приключи към 14 ч.

„Ние нямаме нищо против ДПС. Но това, което се случва, е показно завладяване на държавата”, заяви в ефира на NOVA природозащитникът Васо Гюров.

След като протестиращите не бяха допуснати до брега, те решиха да сформират втори кордон пред вече изградения полицейски кордон.