ЕС осигурява 37 млн. евро на страните-членки за борба с коронавируса

Свят
18.03.2020 | 16:38 ч.

Посланиците на страните-членки на ЕС одобриха двете законодателни предложения, които ще освободят средства за борба с коронавируса. Предложенията бяха приети без поправки предвид извънредната ситуация.

Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса ще осигури 37 млрд. евро от кохезионните фондове за страните-членки.

Около 8 млрд. евро инвестиционна ликвидност ще бъдат освободени от неизразходваното финансиране по програмите от европейския фонд за регионално развитие, европейския социален фонд, кохезионния фонд и европейския фонд за морско дело и рибарство за 2019-а година.

Също така се осигурява достъп до 29 млрд. евро от структурните фондове за 2020 г., предава БНР.

Новите мерки ще бъдат в подкрепа на малките и средните предприятия.

Посланиците приеха и предложението да се разшири обхватът на фонда за солидарност на ЕС, така че да покрие извънредната ситуация, свързана с общественото здраве.

Първоначално той бе създаден в помощ на страните-членки и кандидатките за присъединяване за борба с природните бедствия.

Сега се очаква одобрението на Европейския парламент и след като то бъде получено, Съветът трябва да приеме мерките чрез писмена процедура. 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Пералнята ми приема за

пране вече само пижами...

Сложих едни дънки

и веднага ми изписа:

ТИ КЪДЕ???

АРХИВ | изберете две дати