Енергиен експерт изнерви Теменужка Петкова: Шикалкавят - цената на парното ще скочи с 22%!

Общество
05.06.2020 | 08:59 ч.
„Цената на топлинната енергия, която ще плащаме от юли ще е с 22% по-висока от тази през май и през април. Ще я плащаме понеже е прогнозна до края на юни следващата година. Всякакви шикалкавения са ненужни и излишни".
 
Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин" на бТВ енергийният експерт Еленко Божков по повод скандала около сметките за парно и топла вода от последни те дни. Той уточни, че прогнозните цени за цяла година са следствие от наредба на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР ), приета през май. Наредбата веднага трябва да бъде отменена, а цената да се определя поне на тримесечие, смята експертът.
 
"Премиерът Бойко Борисов е съвсем прав, колкото и бързо да уволни Иван Иванов и Теменужка Петкова, която го защитава, все ще е късно", коментира Божков.
 
„Сега плащаме по прогнозно потребление, а сега ще плащаме и по прогнозна цена. Ние в момента кредитираме топлофикациите чрез това про гнозно плащане, сега още веднъж ще ги кредитиране, като плащаме по прогнозна цена. Така кредитираме Христо Ковачки, защото от 12 топлофикации осем са негова собственост, а на тази в София оперативното ръководство е на Ковачки", каза още енергийният експерт. 
 
В отговор на това изказване в „Тази сутрин" извънредно по телефона се включи министър Теменужка Петкова.
 
„Това е неоснователна и некоректна информация относно цената на топлинната енергия. От страна на изпълнителната власт, на „ Булгаргаз" са предприети всички мерки и действия. Проведохме изключително успешни преговори с „Газпром" в резултат, на което цената на природния газ за българския пазар е драстично намалена. Няма никакво основан и е цената на топлинната енергия да се повишава и вчера председателя на регулатора потвърди това и обясни с колко по-ниска ще бъде цената на топлинната енергия през следващия отполителен сезон в сравнение с настоящия", заяви Петкова.
 
 
Енергийният министър напомни, че КЕВР е независим орган и се избира от Народното събрание.

Още по темата

Коментирай

Мончо
05.06.2020 | 10:28 ч.
Какъв енергиен министър е тази Петкова бе? Една калинка избрана от Тиквата като другите. Хал хабер си няма от енергетика! Кюфте от Бургас!