Емил Райков, директор на Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ - Плевен: Стремим се да изграждаме достойни личности, полезни на обществото

Общество
20.10.2019 | 18:26 ч.

Емил Райков е на 55 години. Завършил е „Българска филология“ в СУ „Климент Охридски“, а впоследствие и втора магистратура „Публична администрация“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. По-голямата част от професионалния му път е минал в сферата на образованието. Работил е като възпитател в училище за деца с увреден слух в София. След това е бил учител в ПГ по транспорт - Плевен, и СУ „Иван Вазов“ - Плевен. От 2006 г. е директор на ДФСГ „Интелект“ - Плевен. През май 2020 г. училищната общност ще отбележи 30-годишен юбилей на училището, което от три години е с бранд иновативно училище.

 

- Какво успяхте да постигнете заедно с екипа, с който работите, за 13-те години, в които сте директор на гимназията?

- Нашата гимназия е от първите училища в Плевен, които са с бранд иновативно училище. Необходимост е да има повече такива училища, защото те предлагат нещо различно. Традиционните методи на преподаване и учене в традиционното училище са вече тотално изчерпани. Новите поколения търсят нещо различно, търсят нови предизвикателства. И затова е нужно да отговорим на тези потребности. Да бъдем актуални, да даваме адекватно образование, което да е съотнесено към живота, който ги очаква. Не е случаен и девизът на гимназията ни „Не за училището, за живота учим ние“, т. е. подготвяме нашите ученици така, че да се реализират бързо и успешно в живота. Преди да станем иновативно училище, сме работили по различни програми. Една от тях е "Junior Achievement" за просперитет на младите хора. Създали сме учебно-тренировъчни фирми, с които печелим различни награди. В момента съществуват шест такива фирми, които имат реална дейност и работят с реални средства. Създават иновативен продукт, с който участват в състезания. Правили сме изложение „Панаир на бизнес проекти“ през годините. Участваме и в инициативата „Мениджър за един ден“. Това са стъпки към реалния бизнес, към реалното осъществяване на личността на пазара на труда.

- Какви са иновациите, които реализирате в образователно-възпитателния процес?

- Когато кандидатствахме за иновативно училище, решихме да направим нещо различно в преподаването. Това го осъществяваме от три години в часовете по английски език и по информационни технологии. Въвели сме различно обзавеждане в класните стаи, тъй като по този начин променяме нагласата на ученическата общност към възприемането на нещата. Използваме различни методи за събиране и представяне на информацията за целите на обучението, за получаване на обратна връзка, за общуване, за създаване на позитивен микроклимат, за мотивиране и стимулиране на учениците, за избор на учебни дейности, които са свързани с реализацията на конкретни учебни задачи. От тази година въведохме и факултативни учебни предмети. Такъв е „Икономика на туризма“. Реализираме инициативата „Открити лекции“, като каним различни личности, които биха могли да бъдат полезни на учениците ни в различни области от живота. Това ги мотивира да израстват като личности. Менталното здраве, добрата професионална подготовка и физическото здраве на децата са важен приоритет за нас. Затова акцентираме много върху спорта. Имаме отлични условия с най-големия физкултурен салон в Плевен. Нашите отбори по футбол и баскетбол са областни първенци. Гимназията ни винаги е била активен участник в проекти на национално и международно ниво. Имаме спечелени два проекта по „Еразъм +“. Проектът „Живеем в променящ се свят“ е за междуучилищно партньорство и цели да възпита подрастващите в толерантност във всякакъв смисъл, т. е. да приемат другия, който е до тях, като равен. Реализираме го съвместно с Холандия, Швеция, Исландия и Гърция. Другият проект - „Дигитален бизнес“, е свързан с професионалната подготовка на учениците. Той представя ирландски практики за добиване на ключови IT умения у младите хора. Нашите младежи ще бъдат обучавани в реална работна среда в Дъблин във фирми от IT сектора. Правим и много концерти в нашата нова придобивка, концертната зала, защото смятаме, че изкуството облагородява човека. Бюрото на Европейския парламент в България избра десет училища, които ще имат възможността да придобият титлата „Посланик на Европейския парламент“, сред които е и нашата гимназия. Участвахме в програма „Региони в растеж“ и за над 2 милиона лева вече имаме прекрасна база, която отговаря на всички съвременни изисквания за образователна институция. Всичко това го правим, защото се стремим да изграждаме достойни личности, лидери, които да бъдат полезни на обществото. С гордост мога да заявя, че наши възпитаници са реализирани вече в различни области - лекари, юристи, военни, полицаи, учители, икономисти, мениджъри. И това ни прави удовлетворени от труда, който полагаме.

- Какво предвиждате за отбелязване на 30-годишния юбилей на гимназията?

- Предвиждаме поредица от мероприятия. Тържествен концерт в театъра на 11 май. Цялата година ще мине под знака на този юбилей. Имаме и идеята да създадем един монумент в двора на училището със знака на институцията, който да бъде символ на единството на всички, които са работили и работят и които са учили и учат в гимназията

- Какво е вашето послание към колегите и учениците ви?

- Имам изключително мотивирани колеги, които работят с желание, с хъс и с възрожденски дух. Без тях нищо няма да се случи. Без екип, който е мотивиран и който да работи, без хора, които да се раздават в работата си, като директор на институцията нищо няма да мога да направя. Поздравявам ги всички от сърце. На учениците ще пожелая да бъдат инициативни, да търсят истината, да търсят новите неща и да не се отказват при първия неуспех. Да имат характера и силата да преодоляват трудностите. Ние, техните учители, сме насреща и ще им предоставим всичко най-добро за тях.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: личен архив

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати