ЕКОНТ спира да разнася пратки

Бизнес
13.03.2020 | 22:26 ч.
 
Куриерската компания „Еконт“ спира дейност до получаване на ясно тълкуване от Министерството на здравеопазването. Компанията изтъква, че в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за спиране на дейността на търговските обекти в България (РД-01-124/13.03.2020) липсва ясно тълкувание по отношение на куриерските услуги.

Така че компанията от утре, 14 март (събота) преустановяваме временно дейност.

„В допълнение, добронамерени полицаи информираха и предупредиха офиси на „Еконт“, че ще бъдат затворени, ако утре работят“, пише в позицията на компанията.

Часове по-късно обаче от компанията уточниха, че  Еконт няма да спират работата си в събота, 14 март.

В заповедта на наистина липсваше изрично споменаване на куриерските услуги. По време на брифинга след извънредното заседание на Министерския съвет днес министър Кирил Ананиев заяви, че всички обекти, които не са споменати изрично в заповедта, не попадат по нейните санкции. В самата заповед обаче са посочени изрични изключения, които няма да бъдат засегнати – банки, застрахователи, бензиностанции, аптеки и магазини за хранителни стоки, което създава неяснота за всички останали бизнеси в страната.

Интересното е, че другата голяма куриерска компания – „Спиди“, заяви, че ще работи въпреки неяснотите в заповедта. „Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в страната Ви информираме, че „Спиди“ продължава да работи на пълен капацитет. Всички офиси, автомати и куриери работят със стандартно работно време. Всички служители са инструктирани и са взети необходимите мерки, спрямо съветите на здравните експерти“, се казва в съобщение на компанията.

 

Коментирай

Боби
17.03.2020 | 01:26 ч.
Какъв е смисъла от тази заповед да затваряне молове и др като е големите търговски вериги за техника, строителни материали се струпват не по малко хора от един мол в рамките на ден. Къде е разликата?. Нали се казва за да се ограничи заразата хората да си стоят в къщи. В този случай има противоречие на мерките взети от здравно министерство. Ами куриерски те фирми без значение еконт спиди и др там по различно ли е?. Според мен в този случай трябва да се вземат спешни мерки както и мерки спрямо работодателите принуждавани служителите да работят при така стеклите се обстоятелства. Разбирам трудностите но разбирам също и че живота ни е по скъп. Нека бъдем съпричастни и опазим живота както на себе си така и на близките на нас хора. В цял свят затварят световни икономики а в България се правят изключения защо? Според мен трябва да погледнем нещата от различна гледна точка.
Анонимен
17.03.2020 | 01:05 ч.
Като допълнение на всичко това желая да допълня да се следи стриктно от държавните органи изпълнението на заповедта, и да се правят проверки във всички търговски обекти включително, и офисите на онлайн магазините в цялата страна. Това че няма голямо струпване на хора по никакъв начин не означава че хората работещи там са не застрашени. Според мен трябва да се направи пълна мобилизация на всички търговски обекти с изключение на аптеките, бензиностанции, магазини за хранотелни стоки и банките.
Анункмен
17.03.2020 | 00:51 ч.
Работя в онлайн търговията според мен еконт трябва да преустанови своята дейност във връзка с разрастването на епидемията корона вирус.,поради няколко причини: еконт работи както с физически така и с юридически лица. Потока от хора в офисите не е по малък от потока в хопермаркерите като технополис практикер и др. Според мен е безсмислено всичко това ако продължат своята дейност освен ако не усъществяват дейност от извънреднонзнсчение например доставки на стоки първа необходимост. Пред офисите се струпфат куриери на различни фирми, клиенти, служители и др получава се стълкновение което рано или късно ще увеличи епидемията. Според мен дизенфикцирането е недостатъчно. Трябва хората да си стоят в къщи, но за тази цел работа трябва да преустановят както и големите търговски вериги за техника, строителни материали, а така също и онлайн магазините. Ако не се случи това според мен няма смисъл усилията които се правят в момента. Да се преразгледа политиката за обезщетенията на лижителите в неплатен отпуск, като се намерят механизми за тяхното обезщетение от работодателите. Работодателите да не ограничават служителите и работниците в тяхното желание да опазят живота както на самите тях на свойте близки а също така и на хората около тях. Моля да се преразгледа заповедта на министър Ананиев от 13.03.2020 г.
Ваня Узунова
15.03.2020 | 18:58 ч.
Как може при такова положение да продължават да работят! Това е безобразие, тези хора имат семейства за който да мислят! Дано да излезе друго решение !
Будиста
15.03.2020 | 13:31 ч.
Будиста да преустанови чак не ми се вярва
Пешо
14.03.2020 | 18:05 ч.
Не ги интересува здравето на хората а ги интересуват само парите