Екипът на НЧ „Зора – 1990 г.“ в село Победа отправи видеопослание - поздрав към своите колеги

Култура
11.05.2020 | 13:09 ч.

С видеопослание за 11 май - Деня на библиотекаря, екипът на Народно читалище „Зора – 1990 г.“ в село Победа поздрави своите колеги в социалната мрежа.

Те споделят, че извънредното положение в страната поставя много предизвикателства, но предлага и много възможности, както пред библиотеката като институция, така и пред  библиотечните работници. Библиотеките, където и да се намират, винаги са били център на духовния и културен живот, те са източник на творческо вдъхновение, духовно саморазвитие и светска мъдрост. От векове книгата е била най-добрият събеседник, съветник и приятел.

Днес, въпреки огромните възможности на Интернет, библиотеките все още са привлекателни за хиляди читатели, които с удоволствие влизат в тях, за да научат нещо ново, да разговарят, да обменят информация. Съвременните библиотеки променят своя облик и същност и не се ограничават само с традиционното книгозаемане. Библиотеките са вече информационни центрове, зали за прожекции и изложби. В тях се провеждат творчески срещи с автори, представяния на книги, презентации, арт работилници. Традиционните читатели вече са ползватели и потребители на електронни услуги, които предлагат библиотеките.

„Новата ситуация налага да сме иновативни и актуални, преминавайки към онлайн  общуване и дистанционно обслужване. Дигитални колекции, виртуални изложби и пътешествия, креативни идеи и онлайн предизвикателства. Според нас това е бъдещето – съчетание на традиции и иновации, за да сме привлекателни за новите поколения.“

 Библиотеката при НЧ "Зора – 1990 г.“ в село Победа  обяви, че се е включила в Кампанията: „Купи 1 книга“, която е под надслов „За да я има книгата“ и обединява издатели, автори, художници, дизайнери, преводачи, редактори и др. Мисията на инициативата „Купи 1 книга“ е да обедини усилията на обществото в единна цел и посока – да помогне на книгата днес, за да я има в бъдеще.  Местната библиотека обогати своя фонд с четири актуални заглавия: „Живот в скалите“ от Мария Лалева, „Сайбиевата невеста“ от Боян Боев и историческия роман в две части "Задругата" и "Заветът" от Добри Божилов. Екипът на библиотеката отправи препоръка към редовните си читатели да се възползват от новите заглавия, защото книгите са интересни, увлекателни и подходящи за всеки читателски вкус.

„Подкрепяйки български автори, ние вярваме, че заедно можем да помогнем на книгите днес, за да ги има и в бъдеще! Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл.“

А на колегите си пожелаха интересни идеи и успех в прилагането им, богати колекции от книги и благодарни и отговорни читатели. Както и професионални успехи, и работата да им носи морално и материално удовлетворение. Да бъдат здрави и щастливи, да живеят в мир и хармония със себе си и своите убеждения.


 

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати