Един невероятен концерт на Плевенската филхармония за 70-годишния юбилей на маестро Пламен Джуров

Култура
08.12.2019 | 15:49 ч.

На 5 декември Плевенската филхармония отбеляза 70-годишнината на маестро Пламен Джуров. Концертът бе под диригентството на юбиляря, а като солист се изяви талантливата пианистка Дора Делийска. В програмата бяха включени „Тост... за Плевен” от Пламен Джуров, Концерт за пиано и оркестър № 3 от Лудвиг ван Бетовен и Сюита „Арлезианката” от Жорж Бизе.

Като че ли вече свикнахме с високото ниво на концертите на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Пламен Джуров. Така бе и сега на неговия юбилеен концерт – перфектно владеене на музикалната материя, изискана и задълбочена интерпретация, независимо от стила на композитора и епохата. Вникването в толкова различни в жанрово отношение произведения и ясно изразената култура на звука са белег, който отличава талантливите музиканти като него.

Празничното настроение обзе многобройната публика в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” още с първото произведение в концертната програма „Тост... за Плевен”. Композиторът написва пиесата специално за случая и тя бе изпълнена за първи път в родния му град. „Мислех си как да обединя всичките си впечатления за Плевен – сподели той при удостояването му с Почетния плакет на кмета на общината по повод неговия 70-годишен юбилей. – Тук много се говори, много често с противоречия, с напрежение, но когато плевенчани се обединят около нещо, много трудно ще ги спреш. Пиесата е такава - стоят плевенчани, спорят помежду си, но времето ги кара да се обединят в една енергия.”

Градусът на емоциите се повиши с изпълнението на Третия клавирен концерт от Бетовен със солист Дора Делийска. Поднесено с лекота, финес и артистизъм, във великолепно партньорство с маестро Джуров и плевенските филхармоници, то покори присъстващите. Нейната емоционалност бе подчинена единствено на вникването, изграждането и претворяването на музикалния образ. Дълго нестихващите аплодисменти бяха възнаградени с валса „На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус (виртуозна транскрипция за пиано). С това изпълнение тя благодари на маестро Джуров за творческата атмосфера и спокойната работа. Концертните изяви на изявената плевенска пианистка в престижните виенски зали "Музикферайн" и "Концертхаус", в Азия и Южна Америка, нейните аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Тя не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти и вече има издадени 10 албума. „Винаги е много вълнуващо да свиря на плевенска сцена, но сякаш този концерт беше нещо много по-специално – сподели Дора Делийска. – Под палката на маестро Джуров се обединихме в едно цяло – диригент, солист, оркестър, Бетовен. Усещането ми беше за сплотеност и съвсем естествено съвместно музициране. Сякаш сме работили с маестро Пламен Джуров вече много години, а това ни бе всъщност първата среща на сцена. Благодарна съм за този незабравим миг и се радвам, че го споделихме заедно с плевенската публика.”

Финалът на празничния концерт бе сюитата „Арлезианката” от Бизе – един от бисерите в световната симфонична литература. Искрящата музика, в която по великолепен начин са вплетени мелодии и ритми от испанския и френския фолклор, бе интерпретирана вдъхновено и завладяващо.

Много и заслужени аплодисменти за маестро Пламен Джуров, Дора Делийска и Плевенската филхармония, защото изпълненията им бяха поднесени с професионализъм и стил. По думите на маестро Джуров всички дишаха заедно, направиха тишината заедно и енергията бе от всички... И това стана възможно благодарение на музиката. Като съвършен ваятел той успя да промени звука на състава и превърна оркестъра в едно органично цяло. Юбилейният концерт – събитие, посветено на 70-годишнината на Пламен Джуров, със сигурност ще бъде едно от върховите постижения през сезона.

Честит юбилей, Маестро!

 

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът и infoPleven