Двама ученици и учител от Математическата представиха достойно Плевен и България в Международна изследователска школа

Общество
01.08.2019 | 19:21 ч.

 

 

Двама ученици от плевенската Математическа гимназия „Гео Милев“ - Мария Попова /10 клас/ и Добрин Бараков /11 клас/, и учителката по физика Даниела Узунова участваха в 12-ата международна изследователска школа (IRS) в Русия. Тази година научният форум се проведе в град Калуга и събра 72-ма участници от 12 страни. Мария, Добрин и тяхната учителка са били единствените българи. Освен своето училище те са представяли и своя град, и своята родина.

„IRS е международно училище, в което участват ученици до 17 г. Там се работи 10 дена по научни проекти, чиито ръководители са млади учени от европейски университети, които готвят докторантури. Тези проекти са насочени към природоматематически дисциплини. Откривателската работа по проектите се изпълнява от учениците. Тази година ръководителите бяха от Сърбия, Дания, Хърватия, Словения, Мексико, Иран и Русия. Те са по-скоро ментори на учениците – помагат им и ги напътстват в изследователската работа“, обяснява Даниела Узунова.

Мария и Добрин са във възторг от шанса да се занимават с изследователска научна работа, който са имали в IRS. Избрани са да представляват своята гимназия неслучайно. Две години поред те стигат до национален кръг на олимпиадите. Тя – по химия и биология, той – по физика и математика.

„По време на Международната школа в Калуга работих по проект, който беше свързан с проектиране на молекули. Трябваше да вземем молекула на вече съществуващо лекарство, да променим нейната структура и чрез компютърни програми да направим на теория лекарството по-добро. Отборът ни беше от шестима души – от Тайланд, България, Иран, Русия, Словения и Италия. Разделиха ни на три групи, като всяка една работеше по различен ензим. Първо изменяха структурата на лекарство, използвано за блокирането на този ензим. След това оптимизираха структурата от двуизмерна в триизмерна и чрез друга програма получаваха резултат за това какво е сходството на ензима с полученото вещество. От съществено значение е и позицията на свързване на инхибитора с ензима, за която се правеше проверка заедно с няколко допълнителни изчисления. Целта беше получаване на вещество с по-добро сходство и позиция. Подготовката на резултатите изискваше използването на около 200 файла“, разказва Мария Попова.

„Проектът, по който работих, беше фокусиран върху квантовото програмиране. Това беше уникална възможност да работиш в международен екип и проведеш изследване в съвременна научна област. Проектът се фокусираше върху запознаване с физиката, стояща зад принципите на работа на квантовите компютри, както и математическите аспекти на квантовото програмиране. Нашата цел беше разработването на стратегия, използваща методите на квантовите изчисления, за популярна игра, която постига значително по-голям успех от класическата такава. Обучавахме се на специално създаден за целта софтуер на IBM, като дори включихме изумителна настолна игра в процеса на навлизане в странния квантов свят. И така, чрез много игри, екипна работа и немалко преодолени трудности, успяхме да постигнем най-ценното -удовлетвореност, нови запознанства и мотивация да продължим и в бъдеще със своите изследвания. В групата бяхме осем души – от Русия, Словения, Тайланд и аз - от България. Всеки от нас имаше различни умения и взаимно си помагахме. Преди участието ми в IRS не бях достатъчно сигурен дали искам да се занимавам с изследователска дейност. Сега вече съм сигурен, че това искам, особено в областта на квантовата физика“, допълва Добрин Бараков.

През десетте дена в школата понятието „свободно време“ за младите изследователи е било съвсем условно. Те започвали работа по своите проекти в 10,00 ч., а денят обикновено свършвал около 22,00 ч. Вечер имало общи занимания, ролеви игри и др. Идеята на организаторите била децата от различни държави и култури да се опознаят и извън работата. Един от акцентите на Международната изследователска школа била културната вечер. Всички делегации представяли своите страни, демонстрирали национални костюми, пеели народни песни, споделяли свои специални лакомства.

Натоварени дни имали не само учениците. Лидерите на делегациите – учителите, също работили доста - споделяли своя опит в научноизследователското образование, контролирали работата на проектните групи и провеждали съвместен педагогически изследователски проект.

„Най-ценният момент за мен беше възможността да разговарям с колеги от различни страни за образователните системи и стратегии, за проблемите в образованието и пътя за тяхното решаване, работата по проекти, извънкласните занимания и т. н. Разбрах, че въпреки различията ние се сблъскваме в нашата работа с еднакви предизвикателства“, разказва Даниела Узунова.

Най-сериозният проблем за българската група се оказало финансирането. Таксата за участие в международната школа е 600 евро, пътят дотам се плаща отделно – самолетните билети излезли по 450 евро на всеки. Когато стигнали в Калуга, установили, че на всички останали делегации разходите за участието са били поети изцяло или от съответната община, или от съответната държава чрез нейното министерство на образованието.

„След като ни одобриха за участие в IRS, след като платихме таксите, реших да кандидатстваме за финансиране от общинския бюджет. Подадох съответното заявление. В мотивационното писмо посочих успехите на Мария и Добрин. В един момент се оказа, че решението дали да отидат е на родителите, които да финансират начинанието. Кандидатствахме по приетите от Общинския съвет Правила за финансово подпомагане участието в състезания на деца с изявени дарби. Общината отпусна по 1000 лв. на децата – тази сума не покрива и половината от разходите им. За мен нищо не отпусна, разходите си останаха за моя сметка. Ако се наложи, пак бих ги платила, защото преживяването беше уникално. От контакта с колегите от другите страни участнички научих много неща – оказа се, че те се сблъскват със същите проблеми, както и ние тук, в България. Образователните системи в цял свят, колкото и да се различават, в основите си са едни и същи. Интересно ми е обаче да знам защо Общината реши да подкрепи учениците, а учителя – не. Не отиваме на екскурзия, а да свършим нещо конкретно, и се върнахме с постигнати резултати. Получихме благодарствено писмо от организаторите за нашето представяне. Имаме покана и за 13-ото издание на IRS догодина. Ако Общината реши да подкрепи това участие, групата ни може да е от шест ученици с изяви в различни сфери на науката от няколко училища в града. Имаме много даровити деца, но финансирането е сериозен проблем. В крайна сметка тия деца заслужават не само да им дадат по една грамота на 24 май“, смята Даниела Узунова.

 

Ангел АТАНАСОВ

 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати