Доц. Мангъров с контратеза и признание: Не може да затваряш хората по домовете им въз основа на тестове, не познах за юни

COVID-19
03.07.2020 | 10:56 ч.

"В момента това, което наблюдаваме, мога художествено да го нарека "игра на тестове". Тези PCR тестове не са абсолютни. Както добре знаете, лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Не може да продължаваш да затваряш хората по домовете им въз основа на тестове, това не може да продължава повече и е абсурдно. Въпросът е принципен."

Така излезе с поредната си контратеза на Щаба в ефира на "Тази сутрин" по бТВ доц. Атанас Мангъров.

,,Ако се заразиш с COVID-19, на 99% няма да ти се случи нищо лошо. Светът е живял с много други сериозни заболявания и нищо чак толкова лошо не се е случило. Медицината не е аритметика – в медицината основното е да прегледаш болния и едва тогава да правиш нужните заключения'', каза още доц. Мангъров.

Данните, които се изнасят в момента, не се изнасят коректно, защото не е важно колко тестове са направени, а колко и кои хора са изследвани. Ако например вчера са направени 700 теста, да се каже, че това са 700 нови души, а не да се правят 3000 теста, но да не се казва на кого са направени, тъй като може да са на хора, които са в болницата или на които вече това им е втори тест. Такива разбивки няма, а трябва. Всичко останало е стресиране и плашене на хората, а и въз основа на тези данни не можем да направим никакви основателни заключения, коментира той.

,,На всеки 100 направени теста излиза, че 5-6 човека са с положителни проби, но какво от това? Пак ще повторя, че ни трябват хора, а не тестове'', посочи инфекционистът.

"Не познах, че вирусът ще изчезне през юни, но тогава това ще стане през юли или август. Ако обаче не изчезне и трябва да живеем с него, нека да се знае – в 99% няма да ти се случи нищо, ако имаш коронавирус", подчерта той отново.

Доц. Атанас Мангъров отрече да има конфликт с Националния оперативен щаб, но призна, че позициите им са различни.

"Не съм се чувал с тях, виждам ги само по екраните. Но начинът им на действие е неправилен, данните са представени некоректно – важни са хората, не тестовете и изследванията, подчерта доц. Мангъров и в заключение посочи, че лично той не е пращал никакви заплашителни СМС-и на членове на Щаба.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати