Доц. Ангел Кунчев: Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки

COVID-19
24.06.2020 | 08:41 ч.

„Всички възможни мерки са на масата. От развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи”. Това заяви в предаването „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане”, каза още доц. Кунчев.

Той отново призова за спазване на настоящите противоепидемиологични мерки.

„Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че глобата, която ще бъде наложена на премиера, за това, че беше без маска в Рилския манастир, ще е 300 лева. Ще бъдат глобени и репортерите, и операторите, които не са спазили правилата.

Предписания са изпратени и на парламента, защото там също правилата не се спазвали съвсем стриктно.

Доц. Кунчев обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи.

„Всеки влизащ в болница обаче е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане”, заяви доц. Кунчев.

„Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора”, коментира доц. Кунчев.

„Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така”, коментира още той.

По случая с Григор Димитров и контактните му хора в Хасково, той заяви, че няма нужда да се направи масов скрининг. И бързите тестове, и PCR теста не дават резултати първите дни, защото още няма проява на заразата.

Доц. Кунчев призна, че клиничната пътека за COVID-19 от 600 лева е много ниска и ще бъде коригирана, като това е въпрос на договорки между БЛС и НЗОК. Главният здравен инспектор поясни, че някои болни се лекуват кратко и престоят им в болница е под 600 лева, но други достигат до 2000 лева цена за болничния им престой.

Няма доказателства, че кръвната група е от значение, че етносът е от значение, както и че температурата ще повлияе, заяви още той.

На въпрос за сравнение с Гърция, където заболеваемостта е много по-ниска, а и туристите са тръгнали да почиват там, за разлика от България, Кунчев уточни, мерките в Югозападната ни съседка са много по-строги и се спазват много повече, отколкото у нас. "5000 евро е глобата, ако дойде сервитьор без шлем. Порциите са завити в стреч фолио. Те бяха много по-затворени от нас. След месец ще сравняваме статистиката на случаите, защото в малък отрязък от време винаги има случаен фактор", смята той.

По думите му никой в света не може да каже, че колективният имунитет ще е траен.

Попитан есента за какво да се подготвим, той заяви: "Не зная, никой не знае. Ако някой ви каже, че знае - да се готви за Нобелова награда."

Още по темата

Коментирай

Малев
24.06.2020 | 16:02 ч.
Кунчев,Мунчев и др.подлоги на Тиквата първо ходят при него и каквото им нареди го правят! Кукли на конци,пазещи си гъзенцата на високите постове! Тези шменти капели ще продължават най малко до нова година! А със сигурност и после! Народа ще живее в един домашен затвор!
 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати