Доставките на руски газ през Украйна осигурени само до края на март

Свят
09.02.2015 | 10:03 ч.

Според експертите, доставките на руски газ за Европа през Украйна са осигурени само до края на март. Несигурността се усилва и заради падащите цени на газа, които следват тези на петрола, предаде БНР. Според евродепутата Владимир Уручев, газът за Европа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец. "Това е взаимно споразумение, в което ЕС участва със сериозни пари в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа. Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще", каза Уручев. Най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. Те ще са между Украйна и Русия, но без наше съдействие едва ли ще се случи нещо, допълва Уручев.

Новите нива на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сред спешните задачи на Европа е и създаването на енергиен съюз. Тук един от основните проблеми ще е постигането на съгласие между страните-членки за общо закупуване на газ – посочва председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация  Валентин Кънев. Снимка: БНР