Досъдебно производство за жител на Кнежа за неспазване на предписана карантина

Крими
20.03.2020 | 10:17 ч.

Районна прокуратура - Плевен, наблюдава едно досъдебно производство срещу жител на Кнежа за това, че на 18.03.2020 г. за времето от 08.30 ч. до 13.00 ч. като лице, поставено под карантина, с предписания за поставяне под карантина на РЗИ – Плевен, не изпълнил задължението да не напуска дома си  в гр. Кнежа, за който адрес е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с Решение на НС във връзка с разрастващата се пандемия от  COVID-19 – престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3, вр. ал. 1 от НК.        

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, в рамките на вчерашния ден /19.03.2020 г./ взе на специален надзор още четири досъдебни производства срещу граждани за неспазване на задължителната карантина. С тях наблюдаваните досъдебни производства за престъпление по чл. 355 от НК стават 11 броя, информират от сайта на прокуратурата.

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, разпоредени със Заповед на министъра на здравеопазването, свързани с предотвратяване разпространението на COVID- 19 на територията на страната, срещу лица, поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03. 2020 г.  за цялата територия на Р България.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента общо 11 досъдебни производства по чл. 355 от НК /РП-Тетевен – 3,  РП-Павликени – 4 ,РП – В. Търново – 3, РП-Плевен – 1/

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.