Днес: Национално поклонение в бившия концлагер в Белене

Общество
30.05.2015 | 08:42 ч.

Национално поклонение и възпоменание на жертвите на тоталитаризма под наслов „Мост между поколенията“ ще се проведе днес / 30 май / на остров Персин - Втори обект на лагера в Белене.

Сборният пункт е в 9 ч. в двора насветилище "Блажен Евгений Босилков“ на ул. „Страцин” №2 в град Белене. Преминаването на острова, посредством понтонния мост и посещението на Втори обект, ще стане в 10 ч.

В 12 ч. за първи път на острова ще започне представяне на пиесата „Мост между поколенията“ с участието на деца и младежи от Белене. Тя е по текстове от книги на бивши лагеристи, като идеята е с техните думи да се покаже живота на първите концлагеристиот ареста, през ДС, пътуването с конски вагони до гара Белене, до преминаването през моста и пристигането в бараките в лагера.

В 12.30 ч. ще започне официалната част от проявата, като сред поканените са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати.

Програмата в 13 ч. ще продължи с панихида в памет на загиналите лагерници, след което ще бъдат поднесени и венци и цветя.

За деня на Национално поклонение е подготвена и фотоизложба съвместно с журналиста Христо Христов. Фотосите ще проследяват историята на концлагер Белене и съдбата на някои от концлагеристите, прекарали години от живота си на острова.

 

Т.нар. Втори обект на остров Персин край Белене е бившият концентрационен лагер. Той е разположен в най-западния край на острова - между три блата, което е правело бягството още по-трудно. Жените били настанявани на съседния остров Щурчето. Свидетели разказват, че "враговете на народа" - основно политици, духовници, анархисти, интелектуалци и изобщо хора, несъгласни с режима, в началото са изминавали разстоянието пеш от гарата в Белене до края на острова през непоносимата кал, в сняг или в ужасяваща жега и рояци комари. На мястото на зловещия лагер през 90-те започнало изграждането на мемориал в памет на жертвите на репресиите през комунистическия режим. Той обаче така и не е довършен.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати