Дизайнерката Жанет Оджакова: Нужно е да бъдем по-отговорни към Земята

Лайфстайл
20.02.2020 | 16:08 ч.

Жанет Оджакова е на 26 години от София. Завършила е ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“ - София, и Тракийския университет - Стара Загора. Живее в Англия от две години, където работи като дизайнер на бельо в английска фирма. Уникалната колекция, с която дебютира на 30-годишното юбилейно издание на престижния моден форум „Парад на модата“ в Плевен - продукт на вдъхновяващия творец Георги Ангелов, носи наименованието „Биогеометрия“.

 

Дебютирах в юбилейното издание на празника на модата в Плевен. И за мен това беше изключително преживяване и голяма чест. Въпреки че имах много перипетии, за да стигна дотук.

За да творя, получавам сигнали от космоса!

Това се случва с всеки, който се занимава с изкуство!

В последните години за мен най-голямото вдъхновение са климатичните промени и това, че всички ние е нужно да бъдем по-отговорни към Земята. И да намерим начин да подходим по-добре към нея. Това беше и темата на колекцията, с която се представих на „Парад на модата“. Колекцията ми се нарича „Биогеометрия“ и е посветена на всички животни, които загинаха при пожарите в Амазонка и в Сибир.

Не за първи път съм в Плевен. Като малка съм го посещавала. Но сега това завръщане в него ме провокира да се чувствам уникално.

Плевен е прекрасен град с прекрасни хора!

Плевенчани са много усмихнати, много учтиви и много мили. Аз и моят партньор сме си казали, че прибирайки се в България, най-вероятно ще изберем да живеем в по-малък град. И може би той ще е Плевен. Нека плевенчани да бъдат винаги усмихнати, да имат много късмет и много успехи. И нека празникът на модата да продължава да радва душите им.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: авторът и личен архив