Дизайнерката доц. д-р Мариела Гемишева: За мен българска мода няма

Лайфстайл
22.01.2020 | 16:05 ч.

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Преподава дисциплините „Моден проект“, “Модата на 20-и век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност „Мода“ в Национална художествена академия - София. Популярна е с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Живее и в чужбина. Уникалната колекция, с която се представи на 30-годишното юбилейно издание на престижния моден форум „Парад на модата“ в Плевен - продукт на вдъхновяващия творец Георги Ангелов, носи наименованието „Завръщане от Париж в розово“.

 

В Плевен съм в една специална ситуация и среда благодарение на Георги Ангелов, който създава един прекрасен празник с идеята да има мода. Изключително съм впечатлена. Модата е нещо много странно и много трудно. Изключително скъпо е. И попада в така наречения луксозен бизнес. Тя е сложно занимание.

Прекрасният театър „Иван Радоев“ много ми харесва като архитектура и като атмосфера. A такъв уникален спектакъл като „Парад на модата“ рядко може да се види в България. За мен българска мода няма. Модата е социално-икономически и културен феномен. И този феномен никога не може да бъде локален. Затова не говоря за френска, италианска, английска мода. Тези понятия са излишни.

Модата е космополитно понятие.

Фактът, че в момента Георги Ангелов е събрал в Плевен толкова много интересни колекции - продукти на уникални дизайнери, е впечатляващо. Защото модата е космополитен феномен.

Плевен е много спокоен град. Прекрасно място със значима история. И на плевенчани ще пожелая да съхраняват и обичат театъра си.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: личен архив