Диян ДИМИТРОВ, кмет на село Стежерово, община Левски: Няма значение от коя партия си, важно е какво вършиш

Общество
10.12.2018 | 15:39 ч.

Стежерово е класическо българско село от малък мащаб.

Около 500 жители, без поминък и никакво специално стопанско развитие, е картинката тук. Хората от години намаляват, повечето са пенсионери. Селото обаче е добре подредено. Добра инфраструктура, хубава читалищна сграда, за каквато малцина села, че и градове могат да мечтаят, добре поддържана. Центърът е разкошен – стилен паметник в чест на загиналите във войните стежеровчани, красива детска градина. Църквата „Св. Димитър“ - и тя е в центъра, действаща. Разкошната паркова част подсилва усещането за широта и спокойствие в живота на хората тук. И колкото и трудно да е за всички, унинието сякаш е по-малко от надеждата, че могат да се случват хубави неща в бъдеще.

Истиджеларова, това е най старото име на село Стежерово. За това се намират сведения още от 1519 година. През годините на турското робство името е Истиджар, а след освобождението - Стожер - наименование на три дървета горуни, намирали се в района на църквата. До 1956 година селото се е именувало Стижеровъ, но през годините се е наложило Стежерово. Намира се на почти еднакво разстояние - около 25 км от градовете Свищов, Белене и Левски, в миналото е било спирка на керванджиите към Плевен и Ловеч, а от там за Южна България. Кръстопътното му разположение допринася за развитието на занаятите и търговията. Осем хана са предоставяли възможност за пренощуване на керваните, които след изкачване на възвишението преди селото спирали за почивка. Керванджиите кладели огньове и започвали веселие, отпразнувайки преодоляването на последното препятствие по пътя си за град Свищов.

 

Кметът Диян Димитров е първи мандат на този пост, но е приел мисията да бъде отговорен стопанин. Много неща няма в селото, казва той – няма предприятия наблизо, няма го и училището, чиято сграда е паметник на културата, но от години тук не стъпват ученици. Хората търсят работа в съседните градове – Левски, Летница, Свищов. Няма кооперация, земите се обработват от арендатори, но ние сме тук. Няколко души отглеждат животни и това е всичко. Ние сме откъснати сякаш от света и се борим сами със ситуацията. Деветдесет процента от хората са пенсионери. Независимо от всичко се стремим с наши инициативи да намерим средства и направихме детската площадка, даваме средства и доброволен труд да се поддържа площадът пред читалището, улиците.

-          Как се справяте със ситуацията през зимните месеци?

-          Тази година успяхме да се сдобием с малко техника – имаме две косачки, с които през годината косим тревата. От Общината получихме и един трактор, който ще снабдим и с гребло, така че през зимата ще имаме някаква гаранция за поддържане на улиците и пътищата. Селото ни е голямо по територия, а нямам хора, които да помагат. Един-двама души, към които се включвам и аз, когато се налага да поддържаме и почистваме улици, тротоари и т. н. Ако не го направим, как някоя баба или дядо да слязат до магазина и да си купят хляб, като им се наложи, ако пътищата не са почистени. За общите проблеми помага и Общината – независимо дали е зима, или лято. Имахме преди време големи проблеми с водата и с тока, като се налагаше по трийсет пъти на ден да се спира токът. Ходихме, търсехме решения, подмениха се изолатори на далекопроводите. Сега обаче като цяло проблемът се реши.

-          Какво бихте искали да се случи в Стежерово, г-н Димитров?

-          Голям проблем ни бяха кражбите и измамите. За нас сигурността бе проблем и хората не бяха спокойни. Но доста добре работим с полицията, получаваме съдействие и успяхме да парираме разни измами по ремонти на къщи, подмяна на улуци и т. н. Освен това един вариант много резултатен бе и връзката с мен, тъй като аз съм си дал номера на телефона на всички от селото и при възникване на някакъв проблем те ми звънят по всяко време на денонощието. Едни „майстори“ искаха да измамят наши хора с бая тлъсти цени за подмяна на улуци. Парирахме тази и други подобни измами. Има доверие между мен и хората, което е много положително за климата на селото.

Редовно се почистват улиците, участваме и при ремонта на детската площадка. Поддържаме и дейността на читалището в организацията на местни празници и тържества. Но както е и на други места, същото е и в Стежерово – намаляват хората, но се стремим да поддържаме духа на селото. Но докато ни има, ще поддържаме надеждата. Докато не се намери постоянна и сигурна работа за хората, връщане към селото ни няма да има. Само с беритба на билки и орехи поминък не се създава и хората не могат да бъдат сигурни, че нещо трайно ще се случи. А всички сега да създаваме наново, няма да е лесно. За мен е ясно, че един кмет не може да оправи всичко като с магическа пръчка. Няма значение от коя партия е. По важното е да си върши работата и да помага, за да може да облекчи по някакъв начин живота на хората и те да намерят някаква опора в негово лице. Резултат може да има, ако всички с общи усилия преборваме проблемите.

 

Димитър СТОЙКОВ

Плевен – с. Стежерово, декември

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати