Детелин Димитров /Диди/: Рокмузиката те прави свободен

Култура
03.01.2019 | 16:27 ч.

Плевенската рокбанда „Ваттикана“ отбеляза 25 години от създаването си в читалище „Съгласие“. Това беше поводът да се срещна с Детелин Димитров /Диди/ - шефа на групата, която включва Миро – барабанист, Любо – вокал, Росен – китара, и Пламен – басист. Рокаджиите бяха много ентусиазирани по време на репетицията преди концерта, след която разговарях с Диди:

 

 

- С каква нагласа подхождате към този юбилеен концерт?

- Ние се готвим от два-три месеца за този концерт, докато бяхме в чужбина. Репетирахме яко, тъй като една от песните, която ще изпълним днес, не сме я пускали до момента. Тази песен е посветена на Плевен и я сътворихме заедно с Максим Горанов. Много ентусиазъм и енергия вкарваме в този юбилеен концерт.

- Основно свирите в чужбина. Как ви приемат там?

- От 1997 година пътуваме по чужбина и свирим. Пласираме се по корабите, които пътуват до Норвегия, Дания, Германия, Холандия, Англия. Публиката в чужбина ни приема много добре. Защото повече от 20 години слуша нашите изпълнения. Чужденците имат друга нагласа към нашия стил. В България не сме известна група. Но където и да отидем и покажем нашето изкуство, винаги сме добре приети. Предимно предлагаме нашата музика на плевенската публика. Участваме в партита и общински мероприятия. Т.е. нещо, което е знаково.

- Вярно ли е, че музикант къща не храни?

- В нашия случай не е вярно, защото в чужбина изкарваме прилични доходи. В България това не може да се случи.

- Изпитвате ли носталгия към България, когато сте в чужбина?

- Да. Затова се и връщаме често тук. Независимо от всичко на нас ни харесва тук. В чужбина манталитетът е различен от българския. В Европа музиката е изкуство, което се пласира добре. Ние, българите, сме известни с нашия фолклор. В момента в България чалгата е взела връх, но това е комерсиална музика, а рокът те прави истински свободен. За съжаление за рокендрола и попмузиката нищо не се прави. Всичко е на базата на свободната воля.

- Какво ще пожелаете на плевенчани?

- Да са живи и здрави и да слушат стойностна музика.

 

 

Въпросите зададе: Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати